Prijavite se za program stipendija u Njemačkoj

Učesnici će primati mjesečnu stipendiju, a svi putni troškovi i zdravstveno osiguranje bit će pokriveni.


German flag waving in front of the building in Munich, Germany
Ilustracija: Envato / STUDOMAT

Njemački Bundestag raspisuje prijave za program stipendije koji će početi 1. marta 2024. i završiti se 31. jula 2024. godine.

Program IPS (Internationales Parlaments-Stipendium) predstavlja dugoročnu političku investiciju s ciljem jačanja partnerske saradnje između Njemačke i zemalja uključenih u program. Program se provodi pod pokroviteljstvom predsjednice njemačkog Bundestaga.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovaj program je namijenjen mladim ljudima sa završenim studijama koji, na temelju svojih kvalifikacija, osobnosti i uvjerenja, imaju potencijal za vodeće pozicije u svojim zemljama porijekla.

Njemački Bundestag pruža priliku mladim ljudima da upoznaju njemački parlamentarni sistem teoretski i praktično kroz angažman u trajanju od tri mjeseca u kancelariji jednog od poslanika njemačkog Bundestaga. Učesnici će primati mjesečnu stipendiju, a svi putni troškovi i zdravstveno osiguranje bit će pokriveni.

Da biste se prijavili, morate ispunjavati sljedeće uslove:

  • Završen studij
  • Biti državljanin jedne od sljedećih zemalja i kontinenata: srednje, istočne i jugoistočne Evrope, Francuske, Izraela, Južne Amerike, arapskog prostora i Centralne Azije, kao i jugoistočne Azije i Novog Zelanda.

Da biste se prijavili, posjetite web stranicu.

Rok za prijavu je 31.07.2023. godine

Detaljnije informacije možete pronaći na www.bundestag.de