Priča dobila epilog: Geodetski fakultet mora vratiti novac potrošen za kupnju luksuzne jahte

Uprava dekana je spomenutu luksuznu jahtu iznajmljivala za privatna krstarenja za 3.400 eura sedmično.


geodetski faks
Foto: PIXSELL

Zagrebački Geodetski fakultet morat će vratiti cjelokupan iznos koji su iz EU projekta utrošili na kupnju luksuzne jahte Mirakul 30, doznaje Telegram koji je ovu aferu i razotkrio.

Riječ o gotovo 600 hiljada nekadašnjih kuna. Potvrđeno je tako iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), nadležne za EU projekt HIDROLAB preko kojeg su geodeti kupili jahtu za navodna hidrografska istraživanja podmorja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Skandal u regionu: Fakultet iznajmljivao jahtu za više od 6,5 hiljada KM sedmično

Uprava dekana Almina Đape je spomenutu luksuznu jahtu iznajmljivala za privatna krstarenja za 3.400 eura sedmično, a stvarna hidrografska istraživanja vršili posve drugim brodom.

Neznanstvenu upotrebu jahte utvrdili su i u SAFU; u svojim kontrolama zaključili su kako geodeti nisu koristili jahtu u znanstveno istraživačke svrhe pa su zbog toga naložili da Fakultet vrati EU novac kojim su kupili luksuzno plovilo.

 – U slučaju korištenja jahte Mirakul 30, nije bilo ni govora o znanstveno istraživačkim aktivnostima koje bi bile povezive s ciljem EU projekta HIDROLAB, kažu iz SAFU za Telegram.

Zbog toga su geodetima odredili “financijsku korekciju u vrijednosti plovila”. Drugim riječima, Geodetski fakultet morat će vratiti 76.304 eura s PDV-om, odnosno 574.917 nekadašnjih kuna, koliko su inicijalno platili tvrtki Grginić koja im je isporučila jahtu.

Iz agencije SAFU, međutim, nedvojbeno su potvrdili da geodeti to nikako nisu smjeli učiniti. Prema europskim pravilima, objasnili su, plovilo nabavljeno za znanstvena istraživanja strogo je zabranjeno koristiti u bilo koju drugu svrhu, odnosno da je iznajmljivanje u ekonomske djelatnosti (turističke svrhe) u suprotnosti s propisanim odredbama. Nakon kontrola koje su proveli, sada su utvrdili nepravilnosti i odredili korekciju.