Previše štrebanja nije dobro: Pet znakova da ste pretjerali s učenjem

Za vrijeme ispitnih rokova studenti najčešće govore samo dvije rečenice: ili da još nisu ni počeli učiti ili da ne dižu nos iz knjige.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Da, i to se može dogoditi, naročito ako je vrijeme kolokvija ili ispita. Svakom se studentu dogodi da odgađa učenje do zadnje sekunde, a onda ga sustignu rokovi. Nekoliko sedmica „grijanja stolice“ karakteriziraju danonoćno učenje i iscrpljivanje u pokušaju da što više podataka zapamte u što krećem roku.

No, kao i u svemu, ni s učenjem ne treba pretjerivati. Iako ovakva metoda „učenja pet do dvanaest“ rijetko kome odgovara, studenti joj se često okreću zbog manjka vremena između ispita.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Više ne možete pamtiti

Foto: Envato
Foto: Envato

Ako shvatite da čitate neku rečenicu iznova, već sedmi ili osmi put zaredom i ne možete je zapamtiti, vrijeme je za pauzu. Koncentracija i sposobnost pamćenja opadaju s vremenom koje provodite nad knjigom stoga uzmite predah kad god osjetite zamor ili da vam misli „lutaju“. No, ovo ne treba zamijeniti s lijenošću ili nedostatku motiva ili koncentracije da započnete s učenjem. Ukoliko neko vrijeme uspješno učite, udubljeni u gradivo, pa osjetite da više ne ide i da vam je gradivo postalo nerazumljivo, vrijeme je za pauzu.

Tikovi oka

studentica ucenje
Ilustracija: Freepik

Jedan od fizičkih simptoma zamora, pada koncentracije i gubitka sposobnosti učenja je i trzanje oka. Skrenite pogled s knjige i malo predahnite, jer time odmarate mozak i bilo kakve napetosti unutar oka i očnih živaca koja može nastati uslijed dugotrajnog „buljenja“ u skripte i knjige.

Nesanica ili snovi o učenju

ucenje 2
Ilustracija: Freepik

Snovi imaju posebno mjesto u našoj podsvijesti. Postoje mnogi tumači snova, pa čak i znanstvenici koji se isključivo bave proučavanjem snova i ljudske podsvijesti. Snovi su navodno samo vizualni način s kojim se naša podsvijest suočava s problemima naše stvarnosti, stoga ako sanjate da učite ili da vas knjige napadaju, vrijeme je za pauzu. Ista vrijedi i za nesanicu! Ako vam stres zbog učenja ne dozvoljava spavati jasno je da ste pretjerali s učenjem. Zbog noćnih mora i nesanice, funkcije mozga drugi dan su usporene, kognitivna sposobnost umanjena pa ćete si učiniti “medvjeđu uslugu” ako pokušavate učiti bez odmora i neispavani.

Krivo pišete ili čitate riječi

Ilustracija: Freepik
Ilustracija: Freepik

Kad je iscrpljen i umoran, mozak će pokušati unaprijed „razumjeti“ ono što vidimo, čujemo ili radimo, a zbog umora rezultat će uglavnom biti pogrešan ili izmijenjen u nekom obliku. I u ovom je slučaju krajnje vrijeme za pauzu i odmor.

Osjećaj depresije

stressed young woman e1644008885115
Foto: Envato

I to je moguće. Osim što u vrijeme rokova rijetko ko uspije balansirati društvene kontakte, dovoljno sati sna i uravnoteženu prehranu, često se od pretjeranog učenja studenti mogu osjećati depresivno. Uz to, često se događa da više ništa ne osjećaju, što je također jedan od simptoma, piše Mojfaks.

Pauze i odmori tokom učenja iznimno su bitni kako za psihičko, tako i za fizičko zdravlje svake osobe, posebice ako su izloženi velikome stresu. Stoga, tokom učenja nemojte zaboraviti odmoriti, usporiti i predahnuti od gradiva koje pokušavate savladati i zapamtiti.