Prepisivanje na ispitima: Studenti otkrili koju metodu najčešće koriste

Mobiteli i pdf-ovi, skripte, rukom pisani šalabahteri ispod haljine, ispod klupe, na prozirnom papiru, bubice… Koji su najčešći načini na koje studenti prepisuju?


women students cheating the
Foto: Envato

Svi smo to doživjeli. Ispitni je mjesec, živimo na četiri sata sna, nekoliko hektolitara kafe i štrebanju svega što smo slušali unazad nekoliko mjeseci. Ali, vidimo da nemamo dovoljno vremena sve naučiti kako želimo i moramo posegnuti za prepisivanjem. Bitan nam je prolaz, ne ocjena. Ili je možda samo predmet za koji ne mislimo da je bitan. Nije bitno koji razlog, posežemo za prepisivanjem. Otkad postoje ispiti, od tada postoji i prepisivanje.

Mobiteli, bubice…

S vremenom i razvojem tehnologije, prepisivanje je postalo puno lakše (nažalost) pa su tako bubice bile vrlo tražene kada su stigle na tržište, a za skripte na mobitelima s opcijama “traži” po ključnoj riječi ne moramo mnogo govoriti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti ne kriju da se najčešće služe mobitelima i smart-watchevima kako bi prepisali na ispitima. Uslikaju ispit i pošalju ga kolegama izvan prostorije koji potom pronalaze odgovore i šalju u realnom vremenu kolegama koji pišu ispite. Također, nisu rijetkost ni oni s bubicama.

– Prva sam godina tehničkog fakulteta, započinje pričati jedan brucoš.

– O prepisivanju ne znam puno. Znam samo da se naši učenici, ali i cijele generacije oslanjaju na to, ali je znanja vrlo malo, komentarisao je.

– Mi se oslanjamo na to, iako ja mislim da je bolje sjesti i zagrijati stolicu nego da se oslanjamo na te stvari. Znamo koje su posljedice, komentariše neki drugi student. Prepisivanje je komentarisala i jedna studentica, koja kaže kako zna puno kolega koji prepisuju na ispitima.

– Čak su i mene tražili da im riješim neke ispite, no, tu sam ponudu odbila jer ne želim učestvovati u tako nečemu, kazala je.

Ometači signala ili javno prozivanje?

Neki smatraju kako je rješenje nabavka ometača signala.

Ti ometači signala koji su dostupni na tržištu rada su nedovoljni za pokrivanje samo jedne prostorije, recimo amfiteatara ili ako bismo uzeli neke jače ometače signala, onda bi oni remetili rad u drugim prostorijama, smatra prorektor.

S druge strane, student povjerenik UCG, Aleksandar Šipčić smatra da bi se prepisivanju moglo stati na kraj na način da se imena prepisivača objave na oglasnim pločama i Internet stranicama fakulteta.

– Jedan od načina je i povećanje nastavnog osoblja koje će pratiti studente u amfiteatrima za vrijeme ispita, smatra.

Predviđena kazna je zabrana polaganja ispita za taj semestar ili isključenje s fakulteta do dvije godine, prenosi Moj Faks.