Preminula dr Belma Goralija: Kao studentica ranjena u opsadi Sarajeva

Života priča doktorice Goralija bila je zaista fascinantna – ona je kao studentica Medicinskog fakulteta ranjena u Sarajevu tokom opsade grada.


belma goralija
Foto: Hayat.ba

Preminula je doktorica Belma Goralija, klinički citolog, u 54. godini života nakon kraće bolesti.

Od nje se opraštaju članovi porodice, brojni prijatelji i kolege putem društvenih mreža.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Životna priča doktorice Goralija bila je zaista fascinantna – ona je kao studentica Medicinskog fakulteta ranjena u Sarajevu tokom opsade grada, piše Hayat.

Teška povreda kičme tek je na nekoliko godina izbacila Belmu iz uobičajenih aktivnosti i želje da liječi ljude.

 – Odmah sam vidjela da ne mogu ustati, nisam se mogla pomaknuti. Znala sam da je u pitanju kičma. Bila je vrlo teška povreda. Bili su mi povrijeđeni pluća, jetra i kičma. Hitno sam prebačena u tadašnju Vojnu bolnicu, to je sadašnja Opća bolnica ’Dr. Abdulah Nakaš’. Tu sam bila na liječenju godinu dana. Naravno, vi se nadate cijelo vrijeme da će se nešto probuditi, da ćete nešto uspjeti, da ćete moći prohodati i da ćete uspostaviti svoj život onako kakav je bio prije, ispričala je prije nekoliko godina Goralija za Slobodnu Europu.

Ona zatim, nakon jednogodišnjeg bolničkog liječenja, odlazi na rehabilitaciju u Njemačku, a onda u Italiju. Vraća se u Sarajevo 1997. godine, završava fakultet te četvorogodišnju specijalizaciju u Zagrebu. Radila je u Zavodu za zaštitu zdravlja žena i materinstva u glavnom bh. gradu.