Predstava „Bio je lijep i sunčan dan“ večeras na Ljetnoj sceni SARTR

„Bio je lijep i sunčan dan“ je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Cilj predstave jeste ispričati mnoštvo priča i iskustava u okviru kolektivnog sjećanja, kroz slaganje jedne fragmentarne, snažne slike i mozaika sjećanja.


VH Bio je lijep i suncan dan 26 scaled

Režiju predstave potpisuje Tanja Miletić Oručević, a u njoj igraju Mirela Lambić, Ana Mia Karić, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

– Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS. Predstavu „Bio je lijep i sunčan dan“ smo prvi put igrali prije 10 godina i tada je bio vremenski odmak dosta dug da možemo imati svoj veoma jasan stav prema ratu, naivnosti, odrastanju, našem djetinjstvu jer smo 1992. godine imali između 3 i 16 godina. Danas kada smo u naše iskustvo unijeli još 10 godina emocije su se pojačale, nevjerica šta smo preživjeli i kako smo slavili život, posebno u teatru, posebno u SARTR-u koji je nastao kao najjači otpor prije 30 godina. Stoga je kao naše nasljedstvo i obaveza da prenosimo sada već generacijama koje o ratu ne znaju. Zbog toga pronalazim smisao u pozorištu koje je iskren medij. Vrijeme 90-tih nas je plastično naučilo i potvrdilo nam da neiskrenost i laž u pozorištu ne mogu naći put, rekla je Maja Salkić, glumica SARTR-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Rezervacije ulaznica na brojeve telefona 033 664 070, 061 850 745 ili slanjem poruke u inbox.