Prednacrt novog zakona o visokom obrazovanju je štetan za studente, pogledajte zašto

Novi zakon o visokom obrazovanju donosi veće cijene školarina, ukidanje rokova i "štetat" je za studente. Pogledajte šta možete učiniti da se to promijeni.


Foto: Facebook
Foto: Facebook

Povećanje cijene školarine, novi uslovi za sticanje statusa redovnog studenta, ukidanje septembarskih rokova za polaganje ispita – samo su neke od promjena koje bi mogla donijeti nova akademska godina. Prijedlog nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS usvojen je u tišini, zbog čega raste nezadovoljstvo studenata. Tvrde, cilj je isključivo finansijski i ne vodi boljoj kvaliteti obrazovanja.

Advertisements

Novi nacrt Zakona o visokom obrazovanju KS predviđa da status redovnog studenta u narednu godinu mogu steći samo oni koji ostvare 8,5 studijskih bodova i više, ali i oni koji ne obnove godinu. Ukinuli bi se dodatni rokovi za polaganje, kao i mogućnost prenošenja više od jednog predmeta. Akademska godina, u ovom slučaju, počela bi u septembru. Sve ove izmjene su kako je navedeno iz resornog ministarstvasu težnja europskom sistemu i kvaliteti obrazovanja.

Studenti bi mogli na masovne proteste: Novi zakon donosi ukidanje septembarskog roka i veće školarine

Na Facebook stranici Asocijacije studenata Fakulteta zdravstvenih studija oglasili su se po ovom pitanju. Pogledajte šta su napisali.

– Sada kada ste na slici pročitali jedan od članova koji su sporni za studentsku populaciju, obavještavamo vas da se u novom nacrtu zakona nalazi više članova koji imaju jednak karakter. Stoga, od izuzetne je važnosti da svaki student pročita nacrt i da bude upućen u ono što on definiše.

▶️Hajde da krenemo ispočetka zbog onih studenata koji do sada nisu čuli za proces izrade ovog nacrta. Objašnjenje će biti malo detaljnije jer je to jedini način da shvate oni koje to zanima a koji do sada nisu bili upućeni u ovoj proces (a trebalo bi sve studente da zanima‼️).

📌Aktuelni Zakon o visokom obrazovanju je na snazi od 2017. godine i tim zakonom je regulisano sve ono sto se odnosi na visoko obrazovanje (samim time i na naš studij, prava i obaveze). Dolaskom novog saziva Vlade KS, započeta je procedura pravljenja nacrta novog zakona o visokom obrazovanju, koji bi trebao da zamijeni ovaj aktuelni. Pojednostavljeno prikazani koraci za izradu i usvajanje ovog zakona su sljedeći:

Advertisements

-Formira se komisija za izradu nacrta zakona (ovaj korak je završen)
-Komisija predaje izrađeni nacrt Ministarstvu za visoko obrazovanje, nauku i mlade na razmatranje (ovaj korak je završen)
-Ministarstvo objavljuje prednacrt na svojoj stranici, čime javnost dobija uvid u isti, te daje mogućnost zainteresovanim stranama da upute komentare (ovaj korak je završen)
-nacrt zakona je upućen na usvajanje Vlade KS (ovaj korak je završen)
-nacrt zakona se upućuje na usvajanje Skupštini KS (ovaj korak tek slijedi)
-Nakon što nacrt usvoji Skupština KS, započinje javlja rasprava koja će trajati mjesec dana i u toku koje će biti organizovane javne rasprave na kojima će moći učestvovati svi građani/studenti/nastavnici itd.
-Nakon javne rasprave, zakon se salje na usvajanje Skupštini KS. Usvajanjem na Skupštini KS, zakon postaje zvaničan.

📌Sada kada imate u glavi sliku o koracima i o trenutnom napretku procesa izmjene zakona, u nastavku slijedi objašnjenje o onome što se do ovog trenutka dešavalo:

📌U komisiji za izradu nacrta zakona je, od preko 20 drugih članova, bio samo jedan član iz reda studenata. Taj član je bio predsjednik SPUS-a kao krovnog studentskog tijela. Prema njegovim riječima (u koje smo se naknadno uvjerili čitajući prednacrt zakona), studentski glas je bio zanemaren u toku pravljenja ovog nacrta zakona i u istom su napisane odredbe koje značajno štete studentima. On je zbog toga komisiju napustio neposredno pred objavljivanje prednacrta ovog zakona i sada dakle u ovoj komisiji nemamo nijednog člana iz reda studenata.

📌Nakon što je komisija završila izradu nacrta i predala isti ministrici za visoko obrazovanje, nauku i mlade, prednacrt je objavljen i na taj način je postao dostupan javnosti. Taj prednacrt smo jako detaljno procitali i mogli zaključiti samo jedno – da je jako štetan po studente. U okviru Vijeća studenata prodekana i SPUS-a smo formirali prve stavove koje ćemo braniti u toku rasprave, a koje cemo prosiriti na osnovu dodatnih komentara studenata. Upravo zbog toga vas sve pozivam da procitate prednacrt te da se aktivno uključite u svim javnim raspravama koje vam budu na raspolaganju. Mi se ovime bavimo već mjesec dana i većina fokusa će ostati na ovome jer se jednom usvojen zakon jako teško mijenja, a čak i jedna štetna odluka može napraviti studentima velike probleme.

📌Sve svoje komentare i argumente (nakon pročitanog nacrta ili prednacrta!!) možete pisati u komentaru. Nemojte molim vas samo da pišete na osnovu tuđeg mišljenja, već odvojite malo vremena, pročitajte i onda napišite – jer je ovo jedna od najvažnijih procedura koja će određivati sve što se na visoko obrazovanje odnosi. Vijeće studenata prodekana će u nedjelju formirati konačni stav ovog vijeća, pa vas pozivam da do tada svoja zapažanja i stavove napišete u komentaru ispod ovog posta, kako bismo isti mogli uvrstiti u zvanični stav.

Apelujem da svi studenti uzmu učešće u ovom procesu obzirom da Zakon o visokom obrazovanju značajno određuje pravac u kojem se obrazovni sistem kreće, pa je stoga naša obaveza da osiguramo da taj pravac bude ispravan, Vaša ASFZS!