Poziv za učešće u mentorskom programu osnaživanja mladih žena

Cilj programa je osnaživanje i poticanje mladih žena, kao marginalizovane skupine društva, da stječu nova i unaprijede ranije stečena znanja i vještine kako bi nakon završetka formalnog obrazovanja (srednje škole, fakulteta) bile spremne za tržište rada i ostvarile ekonomsku neovisnost.


Poster osnazivanje zena vol2 1

Omladinsko udruženje REaktiv nastavlja kontinuirano da radi na osnaživanju mladih u zajednici. Ovoga puta radi se o devetomjesečnom mentorskom programu osnaživanja mladih žena sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, u dobi od 18 do 30 godina. Cilj programa je osnaživanje i poticanje mladih žena, kao marginalizovane skupine društva, da stječu nova i unaprijede ranije stečena znanja i vještine kako bi nakon završetka formalnog obrazovanja (srednje škole, fakulteta) bile spremne za tržište rada i ostvarile ekonomsku neovisnost.

Mentorski program podijeljen je na tri modula, Modul I – Upravljanje i vladavina prava, Modul II – Mediji i medijska pismenost i Modul III – Javno zdravlje, a svaki od modula traje po tri mjeseca. Prvi modul počinje od decembra 2023. godine. Tokom mentorskog programa polaznice će imati priliku učiti od iskusnih trenera koji potječu iz lokalne zajednice (predstavnici vlasti, poduzetnici, aktivisti). Svaki modul će obuhvatati 6 edukativnih radionica i 6 posjeta lokalnim organizacijama i institucijama, koje u konačnici za cilj imaju osnažiti mlade žene za realizaciju jedne inicijative u lokalnoj zajednici. Polaznice programa imat će priliku predstaviti rezultate svoga rada u zajednici i na taj način pokazati usvojena znanja, te vlastitu spremnost za aktivno sudjelovanje na tržištu rada.

Rok za prijavu za učešće na Modulu I  – Upravljanje i vladavina prava  je srijeda 15.11.2023. godine do 12:00 sati. Prijavu šaljete popunjavanjem prijavnog formulara, koji se nalazi na ovom linku.

Sve dodatne informacije možete dobiti na na email adresu info.reaktiv@gmail.com ili putem brojeva  telefona 061 744 681 (Amra Smriko) i 062 115 966 (Aldin Alić).

Mentorski program osnaživanja mladih žena dio je projekta „Decreasing outmigration by increasing opportunity: A professional mentoring and career enhancement project for women in Zenica Doboj Canton“ kojeg podržava Američka ambasada u Bosni i Hercegovini.