Poziv na učešće u trodnevnoj radionici Alternativne geografije u Sarajevu

"Zumiraj prava program za mlade traži put kući. Od ćilima sa dezenom mape u svakom Sarajevskom vrtiću, preko putanja javnog prevoza i do velikih kvadratnih karata države na školskim zidovima, nismo prepoznali kuda da idemo. Treba nam pomoć!"


Pozivaju se svi mladi u dobi od 16 do 25 godina na trodnevnu radionicu alternativne geografije.

Advertisements

Ideja radionice je da učesnici na kreativne načine skroje alternativne mape Sarajeva. Koristeći se fotografijom, stripovima i zvučnim snimkama, učesnici i učesnice će grad precrtati u prostor koji oni prepoznaju, propitivanjem zajedničkog i privatnog prostora kao i zacrtanih granica koje nesvjesno pratimo.

Alternativna geografija proizašla je iz suradnje Pravo Ljudski i YouCitizen istraživačkog projekta. Ideja za radionicu dolazi iz rada radikalnih kartografa, koji  se zalažu da se alternativnim pristupima iscrtavanja prostora podstiče društvena promjena.

Kriteriji za učešće:

  1. Imaš od 16 do 25 godina;
  2. Dolaziš iz BIH; i
  3. Već imaš nekog iskustva sa fotografijom, pravljenjem stripova i/ili snimanjem zvuka.

Radionica će se održati u Sarajevu, od 13. to 15. novembra, 2015. godine.

Troškove puta, smještaja i hrane tokom radionice snosi Pravo Ljudski.

Svaka od mapa stvorenih na radionici će imati zadatu temu koju će učesnici i učesnice izabrati: poput mapa moći, aktivizma, ekologije, prostora namijenjenih mladima ili pak starijima, nezaposlenosti, prostora namijenjenih alternativnom, kao i ličnih mapa.
Naravno, organizatori sve buduće učesnike i učesnice pozivaju da razmisle o temama za mape koje bi htjeli razviti tokom radionice.

Prijavni obrazac možete preuzeti na web stranici Pravo Ljudski.

Rok za slanje popunjenog obrazca je 07. oktobar.

Alternativna geografija organizovana je uz podršku SHL Fonda omladinskog angažmana.

(STUDOMAT.ba)