Poziv na drugu konferenciju “Vaša(r) ideja”

Vođeni željom i odgovornošću da mladima u našoj zemlji ponude bolje obrazovanje, grupa srednjoškolskih profesorica okupljenih u Udruženju za kreativno učenje PLUS kreirale su projekt "Vaša(r) ideja" koji ima za cilj da inspiriše mlade i ponuka ih da konstruktivnije i odgovornije djeluju prema sebi i svojoj okolini.


vasar ideja

Vođeni željom i odgovornošću da mladima u našoj zemlji ponude bolje obrazovanje, grupa srednjoškolskih profesorica okupljenih u Udruženju za kreativno učenje PLUS kreirale su projekt “Vaša(r) ideja” koji ima za cilj da inspiriše mlade i ponuka ih da konstruktivnije i odgovornije djeluju prema sebi i svojoj okolini.

Advertisements

vasar idejaRiječ je o projektu koji okuplja uspješne ljude iz različitih oblasti pred koje je postavljen zahtjevan zadatak.

– U svom dvadesetominutnom izlaganju predavači trebaju da poduče mlade o određenoj temi koja se tiče njihove profesije ili podijele inovativnu ideju s njima a da pritom budu iznimno interesantni kako bi ih zadržali u sali Kamernog tetra 55 i saslušali ih u cjelosti, te ponukali da razmisle o svojim budućim životima, ohrabre i inspirišu kako bi pozitivnije mislili i djelovali u budućnosti, šaljivo nabraja Adila Salibašić, predsjednica Udruženja PLUS naglašavajući da to uopće nije jednostavno.

Govoreći o sistemu obrazovanja u našoj zemlji, prof. Salibašić ukazuje da se stanje među mladima u bh. društvu ne razlikuje puno od ostatka svijeta jer je općepoznato da mladi danas nerijetko ne vide svrhu edukacije zato što ona više ne nudi benefite koje su uživale starije generacije (posao, bolji život i sl.) čemu je razlog činjenica da su obrazovni sistemi dizajnirani za potrebe drugog vremena i filozofije, tačnije 18. i 19. st. Stoga sumnjaju u kvalitet, nerijetko pribjegavaju plagiranju kako bi u što kraćem roku i bez puno truda došli do diploma koje društvo od njih očekuje da imaju. Negdje na tom putu, dozvolili smo da se njihova želja za otkrivanjem novih znanja i usvajanje vještina ugasi.

– Naša istinska želja je ukazati mladima, ali i onima nešto starijim da se i u BiH, ovakvoj kakva jeste mogu postići respektabilni rezultati, uz samo malo više truda i rada, poručuju iz Udruženja PLUS.

Na drugoj konferenciji “Vaša(r) ideja” govorit će:

  • Doc.dr.sc. Karmen Lončarek (Republika Hrvatska)
  • Valentina Mindoljević (BiH, Mostar, WUC) – Važnost vannastavnih aktivnosti i društveno korisnog rada u obrazovanju
  • Doc.dr. Nihad Čengić (BiH, Sarajevo, Arhitektonski fakultet) – Čiji je grad?
  • Dr.sc. Dženana Husremović (BiH, Sarajevo, Filozofski fakultet) – Brzi kurs iz upravljanja karijerom za generaciju “Me”

Prema najavi organizatora, publici će se obratiti i Ministar nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Damir Marjanović.

Advertisements

Svakako ne propustite posjetiti drugu konferenciju “Vaša(r) ideja” koje će se realizovati 06. juna u 19:00h u Kamernom tetru 55 u Sarajevu. Ulaz je slobodan, a potrebno je samo rezervisati mjesto na mail adresu: udruzenje.plus@yahoo.com

U nastavku pogledajte snimke predavanja sa prve konferencije “Vaša(r) ideja” održane 11.04.2013. godine u Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)