Poštanske marke s toplinski reaktivnom tintom: “Alarm” za klimatske promjene

Poštanske marke finskog studija Berry Creative sadrže slike ptica i snježnih oblaka koji se pri zagrijavanju pretvaraju u kosture i grmljavinu kako bi poslali poruku o posljedicama klimatskih promjena.


Postanske marke s toplinski reaktivnom tintom2 mixer.hr 1920x1053 1

Dizajnirane za finski poštanski ured s ciljem prikaza negativnih učinaka klimatskih promjena i rastuće temperature na Finsku, ali i na cijeli svijet, ove poštanske marke imaju tri osnovna dizajna: snježni oblak, prikaz imigracije i ptica.

Te su slike tiskane u crnim siluetama na obojenim gradijentnim pozadinama. Ispisani tintom koja transformira boju koja reagira na toplinu, ovi se simboli mijenjaju iz crne u bistru kad se zagriju trljanjem prstom, otkrivajući dodatne dizajne ispod, prenosi mixer.hr

Slike budućnosti koja nam prijeti

Snježni se oblak pretvara u grmljavinsku oluju koja predstavlja gubitak zimskih snježnih padavina, dok se prikaz imigracije pretvara u masovnu migraciju jer klimatske promjene tjeraju na napuštanje domova i preseljenje. Ptica se pretvara u kostur, kao prikaz izumiranja mnogih domaćih životinjskih vrsta u Finskoj.

Te skrivene slike otkrivaju kako će izgledati budućnost ako se ne krenemo boriti protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja. Kao što je studio objasnio, svaka poštanska marka ima nazubljene rubove i privlačne gradijente boja kako bi se stvorio osjećaj hitnosti.

Berry Creative Climate Change Stamps 1 889x594 1

Različite posljedice klimatskih promjena u Finskoj

– Htio sam se igrati s vrlo alarmantnim slikama, rekao je kreativni direktor Berry Creative Timo Berry.

– Obično volim komunicirati alternativno, o načinima kako da napredujemo, a ne samo ukazivati na određeni problem. Ali ovdje za to nije bilo prostora, nastavio je: Istražio sam različite posljedice klimatskih promjena ovdje u Finskoj i odabrao tri – snijeg koji se zimi pretvara u vodu i kišu, masovna klimatska izbjeglička kriza i gubitak endemskih vrsta.

S ciljem dosezanja što većeg broja ljudi, poruka će se – doslovno – slati na pismima i paketima kako bi potaknula stanovništvo da poduzme mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova.