Poskupjele školarine: Koliko sada košta studiranje u Beogradu?

Školovanje u slučaju studenata koji su na budžetu je besplatno, međutim, koliko košta školovanje studenata koji se sami finansiranju?


univerzitet u beogradu
Foto: Wikipedia

Fakulteti koji posluju u okviru Univerziteta u Beogradu podigli su i ove godine školarine. Naravno, ne svi.

Njih 10 je povećalo cijene studiranja za narednu školsku godinu. Dekani tih ustanova pravdali su odluku inflacijom i povećanjem ostalih troškova, te će tako budući brucoši morati da “odriješe kesu” i da, u zavisnosti koji fakultet je u pitanju, iskeširaju od 80.000 do 300.000 dinara (1.340 – 5.000 KM). Donosimo vam informaciju o tome koliko koštaju školarine na beogradskim fakultetima, piše Nova.rs.

Cijena godišnje školarine zavisi od fakulteta do fakulteta, ali i od smjera koji upisujete.

Školovanje u slučaju studenata koji su na budžetu je besplatno, međutim, koliko košta školovanje studenata koji se sami finansiranju?

Arhitektonski fakultet

Godinama unazad, Arhitektonski fakultet u Beogradu važi za najskuplji. Cijena jedne godine mijenjala se vremenom, pa je tako sa 240.000 dinara koliko je koštalo studiranje, prošle godine donesena odluka o visini školarine u školskoj 2023/2024. godini i iznosi čak 300.000 dinara.

FON

FON je i te kako popularan među srpskim studentima, iako je i na njemu studiranje prilično skupo.

Naime, na Fakultetu organizacionih nauka na osnovnim akademskim studijama u februaru ove godine uslijedilo je povećanje školarine od 7,6 odsto, pa tako studenti sa 159.000 dinara sada plaćaju 171.000.

Cijena je ista za oba smjera, a školarina se plaća u pet rata.

Elektrotehnički fakultet

Cijena studiranja na Elektrotehničkom fakultetu ostala je ista, ali samo za smjer softversko inženjerstvo – 282.000 dinara.

Smjer Elektrotehnika i računarstvo poskupo je za 18.000 dinara i na osnovnim i na master studijama, pa tako sada jedna godina iznosi 144.000 dinara.

Školarina se plaća u četiri rate u rokovima koji su definisani kalendarom školske godine.

Ekonomski fakultet

I Ekonomski fakultet je primamljiv učenicima četvrte godine, što pokazuju liste prijavljenih kandidata.

Do prošle godine školarina je iznosila oko 97.000 dinara, dok sada studenti plaćaju 102.000 dinara, što će važiti i za ovogodišnje brucoše.

Ekonomski fakultet upisuje u prvu godinu 610 studenata na budžet, a je za one koji „upadnu“ na samofinansiranje, u cijenu školarine uključena obavezna udžbenička literatura.

Ko želi da studira novinarstvo, diplomatiju ili socijalnu politiku na Fakultetu političkih nauka, moraće da izdvoji 100.000 i 110.000 dinara, u zavisnosti od smjera.

A ko želi da izučava jezike na Filološkom fakultetu, trebalo bi da pripremi oko 100.000 dinara za godinu.