Popis stvari koje su nam se prije dvadeset godina činile izrazito bitnim

Lijepo je prisjetiti se onoga što nam je u djetinjstvu privlačilo pažnju. Neke stvari činile su se izrazito bitnima te nismo ni pomišljali kako će sve izgledati za nekoliko godina.


05.06.2019. 10:05

Kad pogledamo unazad otprilike 20 godina, shvaćamo koliko su nam bile bitne neke stvari koje danas više nisu ni u upotrebi ili su ih zamijenile bolje inovacije. Rane 2000-e bile su godine djetinjstva većine današnjih studenata. Zato se mnogi sa smiješkom na usnama prisjećaju nekih stvari koje su nam bile izrazito važne u životu i za koje smo mislili da će zauvijek ostati tako, prenosi studentski.hr.

Disketa i CD

U to vrijeme tehnologija još nije bila razvijena kao danas. USB-stickovi došli su tek kasnije, dok su se prije za pohranu podataka koristile diskete, a onda CD-i. Za razliku od današnjih stickova s velikom memorijom, disketa i CD imali su puno manji prostor pohrane. Čak i ona najrazvijenija disketa, tri i pol-inčna mikrodisketa imala je memoriju od 1.44 MB. No, takve su nam stvari izgledale očaravajuće i najveća nam je briga bila da uspijemo spremiti sve što nam je potrebno, a da stane u memoriju.

Fotoaparat

Isto tako ograničavali smo se i fotografijama. Digitalni fotoaparati, koji su nas svojom pojavom također očarali, imali su za ono vrijeme veliku memoriju, no svejedno ne dovoljnu za sve naše fotografije. Zato smo birali samo najbolje slike koje će ostati pohranjene, a ostale brisali kako bi se oslobodio prostor za nove. Uspjeti fotografisati sve što želimo i imati dovoljno memorije činila nam se zahtjevna te vrlo važna stvar.

Tehničke olovke

Onaj tko je koristio običnu olovku bio je i sam običan, a onaj tko je pisao tehničkom olovkom bio je cool. Nekima je na popisu želja bila samo jedna tehnička olovka. Onima koji je nisu imali činila se kao dragocjeno otkriće. Nismo mogli ni zamisliti da ćemo jednog dana moći svi pisati njima te si priuštiti i više njih.

Čitač brojeva

Izrazito bitna stvar bila je znati tko nas zove kad zazvoni telefon. Uz čitač brojeva osjećali smo se kao detektivi ili proroci. Ovaj se izum doimao vrhuncem tehnologije, a našem zadovoljstvu nije bilo kraja. Kada bismo vidjeli broj prijatelja koji nam je dosađivao, mogli smo izbjeći razgovor s njim tako da se mama javi i kaže da nismo kod kuće. Kako smo voljeli ovu stvar!

Internet spojen na telefon

Prije svakakvih internetskih usluga koje danas koristimo povoljno, prije dva desetljeća morali smo se spajati na internet preko telefonske linije, koja bi bila onemogućena tokom korištenja interneta, a i cijene minuta provedenih online bile su visoke. Zato smo morali biti brzi i kratki prilikom pretraživanja. Kako nam se samo činilo dragocjeno vrijeme provedeno surfajući.

Tetovaže u žvakama

Ova stvar nije povezana s tehnologijom, no jednako nam je bila važna. U Chunga-lunga i sličnim gumama žvakačama nalazila se sličica koja se mogla prilijepiti na kožu, tzv. tetovaža. Ta je stvar bila nešto najuzbudljivije u djetinjstvu. Neizmjerno je važno bilo dobiti dobru tetovažu, a proces izrade tetovaže bio je još važniji: ne previše vode, a dovoljno da se ravnomjerno zalijepi.

Poklon uz proizvod

Koliko smo samo željeli da mama kupi omekšivač uz koji se dobiva plišana igračka ili magnet. Nije nam bilo manje drago ni dobiti čašu u kojoj su stajale Nutella ili Linolada. Kad je nestalo tog ukusnog namaza, ostala je čaša iz koje smo ponosno pili.

Serije na TV-u

U ono vrijeme serije su se vezale isključivo uz televiziju. Stići kućia na vrijeme kad počne serija i čekati cijeli jedan dan da saznamo što se dalje desilo bila je prava misija. Niko nije ni pomislio da će za nekoliko godina moći otvoriti internetsku stranicu i pogledati, ako želi, i cijelu jednu sezonu.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.