Ponos BiH: Sara odbranila doktorsku tezu na Karolina institutu u Švedskoj

Doktorirala je na odsjeku za globalno javno zdravlje u okviru istraživačke grupe za globalno i seksualno zdravlje.


Screenshot 8
Foto: Facebook

Sara Čaušević odbranila je doktorsku teze na jednoj od najprestižnijih medicinskih škola Karolina Institutet u Švedskoj.

Doktorirala je na odsjeku za globalno javno zdravlje, u okviru istraživačke grupe za globalno i seksualno zdravlje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Njena doktorska teza se fokusira na seksualno rizično ponašanje među mladim migrantima i ključnim populacijama u Švedskoj.

Pored toga, ona je komesar u „Lancet komisiji za mirna društva kroz zdravlje i rodnu ravnopravnost“. Njeno prethodno iskustvo uključuje rad u Švedskom institutu za globalnu transformaciju zdravlja (SIGHT) pri Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka.

Bila je i Fulbright gostujući stipendista na Odsjeku za zdravstvenu politiku i menadžment na Bloomberg školi za javno zdravlje Johns Hopkins univerziteta, Baltimore, SAD.

Radila je i sa Novartis Pharma AG i radio sa Sanofijem, dvije od 10 najboljih farmaceutskih kompanija na svijetu.

Sara je i magistar nauka iz globalne zdravstvene politike (Univerzitet u Londonu, Londonska škola higijene i tropske medicine, fulbright stipendista, diplomirani istraživač na Odsjeku za zdravstvenu politiku i menadžment i Centru za javno zdravlje i ljudska prava, Bloomberg škola javnog zdravlja Univerziteta Johns Hopkins (2012., magistar znanosti, kemijsko inženjerstvo – biohemija, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet (2011.)

Diplomirani inženjer kemije, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet (2006.)

 – Sara kao i mnogi mnogi mladi istraživači još uvijek sarađuju sa Bosnom i Hercegovinom na više nivoa i uvjeren sam da je samo pitanje vremena kada ćemo formirati kritičnu masu, napisao je prof Edhem Čustović na svom Facebook profilu.

Bosna ponosna! Čestitamo Sari Čaušević na odbrani doktorske teze na jednoj od najprestižnijih medicinskih škola…

Objavljuje Dr. Edhem ČustovićSubota, 22. travnja 2023.