Ponos BiH: Adisa Azapagić primila najprestižniju nagradu “Davis Medalja” od IChemE

Profesorica Azapagić je prva žena kojoj je ova nagrada ikada uručena.


prof azapagic
Foto: Facebook

Tuzlanka prof. Adisa Azapagić primila najprestižniju nagradu “Davis Medalja” od Institucije za inženjera hemije (IChemE) kao priznanje za njen izuzetan doprinos u oblasti, javio je prof. dr Edhem Čustović na svom Facebook profilu.

IChemE Davisova medalja dodjeljuje se eminentnoj osobi koja je pružila izuzetne usluge hemijskom inženjerstvu. Profesorica Azapagić je prva žena kojoj je ova nagrada ikada uručena.

Nagrada odaje počast Georgeu E Davisu, osnivaču profesije, i ne dodjeljuje se češće od svake tri godine; prethodna medalja je dodijeljena 2016. godine.

Globalno, profesorica Azapagić je bila prvi imenovani profesor održivog hemijskog inženjerstva. Sa sjedištem na Univerzitetu u Manchesteru, istaknuta je po svom radu na održivoj proizvodnji i potrošnji, a posebno je poznata po svom vodstvu i doprinosu u ugljičnom otisku, procjeni životnog ciklusa i održivosti, za što je i nagrađena MBE u 2019.

Objavila je preko 200 časopisnih radova, tri knjige i održala brojna plenarna i glavna predavanja širom svijeta. Sa dva počasna doktorata, preko 24,000 citata i H-indeksom od 82, njen rad je značajno uticao na industriju i pomogao u informisanju nacionalne i međunarodne politike. Profesorica Azapagić je najcitiranija profesorica iz Bosne i Hercegovine.

U svojim brojnim javnim i medijskim angažmanima, bila je uzor, pomažući u informiranju potrošača o tome šta mogu učiniti za održivost, kao i demonstrirajući kako kemijski inženjeri doprinose održivom razvoju u praksi, izgrađujući pozitivnu percepciju javnosti o našoj disciplini, napisao je Čustović.