Pogledajte kako je Tesla najavio upotrebu Interneta i mobilne telefonije

Savremene komunikacione tehnologije zasnovane su na primjeni patenata Nikole Tesle. Njegov čuveni Vordenklif toranj i laboratorija na Long Ajlendu, sagrađeni, ali i uništeni, početkom 20. vijeka, trebalo je da budu začetak nečega što bi moglo da se nazove "analogni Internet".


Suštinu svoje vizije bežičnog prenosa Nikola Tesla je prvo najavio u projektu “Svjetski sistem” iz 1900. Govoreći ondašnjim tehničkim rječnikom, opisao je u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS, piše eKapija.com.

Advertisements

U autobiografiji “Moji izumi” (My Inventions, 1919), Tesla piše da je “Svjetski sistem” bežičnog prenosa počeo da komercijalizuje 1900. i objašnjava:

Svjetski sistem je kombinacija izumiteljevih originalnih otkrića u toku dugotrajnog perioda istraživanja i eksperimentisanja. Ne samo što putem bežičnog prenosa ovaj sistem omogućava da se trenutno i precizno prenese bilo koji signal, poruka ili znak u sve krajeve svijeta, već se isto tako uspostavlja veza između postojećih telegrafskih, telefonskih i drugih signalnih stanica, a da pri tom niukoliko ne mora da se mijenja njihova sadašnja oprema.

Advertisements

Potom je 1908. to konkretnije opisao u časopisu “Wireless Telegraphy & Telephony”, u članku “The Future of the Wireless Art”, a to njegovo predviđanje budućnosti objavio je 1909. “New York Times”, i prenio časopis “Popular Mechanics” u članku “Wireless of the future”, u kome Tesla kaže:

Uskoro će biti moguće, na primjer, da poslovni čovjek u Njujorku diktira uputstva koja će se istog trena otkucana pojaviti u Londonu ili negdje drugde. Moći će sjedeći za svojim stolom da razgovara s bilo kojim telefonskim pretplatnikom u svijetu. Biće potrebno samo nošenje instrumenta pristupačne cijene ne većeg od sata, koji će svom nosiocu omogućiti da čuje bilo gdje na moru ili kopnu na udaljenosti od hiljadu milja. Moći će da se sluša ili šalje govor ili pjesma u najudaljenije krajeve svijeta. Na isti način bilo koja vrsta slike, crteža ili štampane stvari moći će da bude transferovana sa jednog na drugo mjesto. Milionima takvih instrumenata moći će da se upravlja iz jedne jedine stanice. Tako će biti krajnje jednostavno najudaljenije krajeve svijeta držati u međusobnom kontaktu. Pjesma nekog velikog pjevača, govor političkog vođe, predavanje naučnika tako će moći da budu preneseni publici raštrkanoj širom svijeta.

Neki proizvođači mobilnih telefona ukazuju da je Teslina vizija još tada bila najava pametnih mobilnih uređaja. Ipak, kada se sveobuhvatnije sagleda šta je Tesla pisao i govorio početkom 20. vijeka, zaključak je da njegove riječi više govore o tehnologiji današnjice koja objedinjuje sve aspekte komunikacije i prenosa informacija, a to je upravo Internet, bez obzira na konkretan uređaj.