Pogledajte kako izgleda i šta sve nudi prvi studentski hotel u Sarajevu [FOTO]

U sarajevskom naselju Nedžarići krajem prošlog mjeseca otvoren je prvi studentski hotel - Emiran. Hotel je izgrađen na šest spratova, a ukupna investicija iznosila je između šest i sedam miliona KM.


emiran cover
Foto: STUDOMAT.ba

Ekipa studentskog informativnog portala STUDOMAT.ba posjetila je „Emiran“ kako bismo se uvjerili šta sve nudi prvi studentski hotel u Sarajevu.

Smještaj

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Hotel raspolaže sa 90 dvokrevetnih i 36 jednokrevetnih soba. Sve sobe osim kreveta sadrže i radne stolove za rad i učenje, ormare, TV i kablovsku televiziju, internet i WiFi, grijanje, ventilaciju, kartični sistem i zaštitu, te kupaonice.

U cijenu smještaja osim režija uključeni su Clean i Room service, tj. svakodnevno mijenjanje peškira, toalet papira, brisanje i dezinfkecija sobe i radnih površina. Posteljina se mijenja jednom sedmično, a po potrebi i češće. Studenti na raspolaganju imaju samouslužni vešeraj u kojem sami mogu prati veš ili to prepustiti osoblju hotela. Jedan žeton za pranje, sušenje i peglanje veša iznosi 4 KM ukoliko u toku mjeseca potrođe žetone koji su uključeni u cijenu (tri pranja, tri sušenja i pegla na raspolaganju).

Na šestom spratu nalazi se apartman koji je namijenjen gostujućim profesorima ili roditeljima koji dođu u posjetu svojoj djeci. Također, postoje i sobe komercijalnom izdavanju.

emiran_hotel (27)

Čitaonice i biblioteke

Studenti na raspolaganju na tri sprata imaju i biblioteke i čitaonice, gdje mogu u mirnom i ugodnom ambijentu spremati ispite. U učenju im se mogu pridružiti i kolege koje nisu stanari. Posjete su moguće do 22 sata, dok stanari čitaonice i biblioteke mogu koristiti od 00 do 24 sata. Ono što će posebno obradovati studente koji praktikuju učenje po danu i koji vole prirodnu svjetlost je osvjetljenost čitaonica.

emiran_hotel (14)

Ishrana

Kada je u pitanju ishrana, studenti na raspolaganju imaju restoran koji radi na principu ekspresne linije. Kako kaže osoblje „Emiran“, cijene obroka će biti jeftinije, s obzirom na modernu i opremu koja se koristi u kuhinji što dovodi do 30% uštede električne energije. Restoran je otvorenog tipa, tako da u njemu mogu uživati svi od 8 do 22 sata. Ishrana u restoranu nije uključena u cijenu smještaja.

emiran_hotel (42)

Dodatni sadržaji

U cijenu smještaja uključeno je i korištenje fitness centra, spa centra, turskog kupatila i finske saune.

Jedna od prednosti studentskog hotela je što studentima omogućava da imaju sve što im je potrebno na jednom mjestu. Studenti tako na raspolaganju imaju i fotokopirnicu, mini market, frizerski i kozmetički salon, a slobodno vrijeme mogu provoditi i u caffe slastičarnici koja je kao i restoran otvorenog tipa. Ovi dodatni sadržaji nisu uključeni u cijenu smještaja.

Studentima su u okviru studentskog hotela dostupne i sobe za molitvu, mesdžid i kapelica.

Cijena

Cijena smještaja u jednokrevetnim sobama iznosi 550 KM mjesečno, dok studenti za smještaj u dvokrevetnim sobama moraju izdvoji 400 KM po osobi. Prvi studenti ostvaraju posebne popuste, a mogući su i popusti od 5% ukoliko se izvrši uplata smještaja za više mjeseci. Kako kažu iz studentskog hotela, do sada je popunjeno više pd 50% kapaciteta hotela.

Prevoz

Studentski hotel „Emiran“ se nalazi u neposrednoj blizini studentskih domova u Nedžarićima. Hotel je od glavne sarajevske saobraćajnice udaljen oko 200 metara, tako da studenti vrlo brzo mogu doći do tramvajske stanice. Ukoliko žele koristiti trolejbuski saobraćaj studenti će morati odvojiti nekoliko minuta više s obzirom da je prva trolejbuska stanica udaljena 500 metara. Studenti do svojih fakulteta mogu stići i koristeći ekspres linije Dobrinja – Vijećnica GRAS-a i Centrotransa jer se u neposrednoj blizini hotela nalaze dvije autobuske stanice. Važno je napomenuti da za ekspres linije ne važe mjesečne studentske iskaznice tako da studenti moraju izdvojiti 1,60 KM za autobusku kartu. Za one koji koriste taksi usluge, 50 metara od hotela nalazi se taksi štand.

(STUDOMAT.ba)