Počinje državno takmičenje simulacije suđenja iz oblasti krivičnog prava

U Sarajevu danas počinje dvodnevno državno takmičenje simulacije suđenja iz oblasti krivičnog prava za pravne fakultete u Bosni i Hercegovini u okviru projekta Moot Court


Foto: Ilustracija

U Sarajevu danas počinje dvodnevno državno takmičenje simulacije suđenja iz oblasti krivičnog prava za pravne fakultete u Bosni i Hercegovini u okviru projekta Moot Court, prenosi portal Klix.ba.

Advertisements

Simulacija suđenja u organizaciji Udruženja studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu će se održavati u Sudu BiH, a takmičenje je javno te svi oni koji žele mogu prisustvovati simulaciji.

Ovo je drugo po redu takmičenje ove vrste iz oblasti krivičnog prava, krivično-procesnog prava te zaštite osnovnih ljudskih prava, koje organizuje Udruženje.

Učesnici su najbolji studenti i na navedenom takmičenju predstavljat će svoje matične fakultete. Organizatori vjeruju da će ovakvih takmičenja u budućnosti biti sve više, te da će javnost, a ujedno i takmičari, prepoznati značaj ovakvog načina usavršavanja mladih pravnika na području BiH.

Advertisements

– Na ovom takmičenju studenti analiziraju odredbe Krivičnog zakona kao Odredbe evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava. Studenti će imati mogućnosti pred sudijama Suda BiH pokazati svoje do sada stečeno znanje, kao i retoričke vještine i sposobnosti, te isto kroz simulirano suđenje u sudnici praktično pokazati, kazao je za Klix.ba predsjednik Organizacionog odbora Mirsad Crnovršanin, koji se zahvalio Ambasadi SAD-a u Sarajevu na podršci projektu.

– Nadam se da ćemo i iduće godine ponovo organizovati takmičenje na kojem će učestvovati svi pravni fakulteti sa područja BiH, dodao je Crnovršanin.

(Klix.ba)