Počinje državno takmičenje simulacije suđenja iz oblasti krivičnog prava

U Sarajevu danas počinje dvodnevno državno takmičenje simulacije suđenja iz oblasti krivičnog prava za pravne fakultete u Bosni i Hercegovini u okviru projekta Moot Court


Foto: Ilustracija

U Sarajevu danas počinje dvodnevno državno takmičenje simulacije suđenja iz oblasti krivičnog prava za pravne fakultete u Bosni i Hercegovini u okviru projekta Moot Court, prenosi portal Klix.ba.

Simulacija suđenja u organizaciji Udruženja studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu će se održavati u Sudu BiH, a takmičenje je javno te svi oni koji žele mogu prisustvovati simulaciji.

Ovo je drugo po redu takmičenje ove vrste iz oblasti krivičnog prava, krivično-procesnog prava te zaštite osnovnih ljudskih prava, koje organizuje Udruženje.

Učesnici su najbolji studenti i na navedenom takmičenju predstavljat će svoje matične fakultete. Organizatori vjeruju da će ovakvih takmičenja u budućnosti biti sve više, te da će javnost, a ujedno i takmičari, prepoznati značaj ovakvog načina usavršavanja mladih pravnika na području BiH.

– Na ovom takmičenju studenti analiziraju odredbe Krivičnog zakona kao Odredbe evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava. Studenti će imati mogućnosti pred sudijama Suda BiH pokazati svoje do sada stečeno znanje, kao i retoričke vještine i sposobnosti, te isto kroz simulirano suđenje u sudnici praktično pokazati, kazao je za Klix.ba predsjednik Organizacionog odbora Mirsad Crnovršanin, koji se zahvalio Ambasadi SAD-a u Sarajevu na podršci projektu.

– Nadam se da ćemo i iduće godine ponovo organizovati takmičenje na kojem će učestvovati svi pravni fakulteti sa područja BiH, dodao je Crnovršanin.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X