Počele aktivnosti na izgradnji Univerzitetskog kampusa u Tuzli

Prema nekim najavama početak gradnje bi mogao biti do kraja 2023. godine.


kampus tuzla
Foto: Printscreen/Regulacioni plan/Zavod za urbanizam Tuzla

Javna ustanova Univerzitet u Tuzli otpočela je aktivnosti na realizaciji izgradnje budućeg kampusa na lokaciji nekadašnje vojne kasarne, a u tom pravcu su raspisali javni poziv za izradu glavnog projekta građevina prve faze koja je podijeljena na tri lota. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 300.000 KM bez uračunatog PDV-a.

Planom razvoja Univerziteta u Tuzli definisano je nekoliko faza razvoja Kampusa. U okviru prve faze razvoja Kampusa predviđena je izgradnja sljedećih građevina:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

  • Građevina 1 (LOT 1) Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet, Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet i Pravni fakultet;
  • Građevina 2 (LOT 2) Farmaceutski fakultet;
  • Građevina 3 (LOT 3) Akademija dramskih umjetnosti.

Dakle, u prvoj fazi razvoja Kampusa predviđena je izgradnja fakultetskih zgrada u kojima će se obavljati obrazovne i naučno-istraživačke djelatnosti kampus Univerziteta u Tuzli predviđen na lokaciji nekadašnje vojne kasarne.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet i Pravni fakultet

Građevina je locirana na prostoru Kampusa Univerziteta u Tuzli i zauzima površinu оko 7.500 m2. Pristup gradilišnoj površini omogućen je sa svih strana. Parcela je ravna, dobrog sastava zemljišta, bez registrovanih deformacija terena. Građevinsko zemljište je I zone. Gradilišna površina je djelimično izgrađena u površini 4.000 m2. Na parceli su locirana 4 objekta (objekti bivše vojne kasarne) koji se prema idejnom rješenju integrišu u jednu građevinu. Građevinu čine fakultetske zgrade, sa zajedničkim sadržajima, zelenim površinama i pješačkim stazama.

Građevina sa sadržajima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Filozofskog fakulteta i Pravnog fakulteta locirana je u središnjem dijelu Kampusa, gdje je planiran najveći broj sadržaja sa prostranom pješačkom zonom. Gabariti postojećih objekata 20, 21, 22 i 23 u potpunosti će se zadržati. U slobodnom prostoru između postojećih objekata dodaju se zajedničke prostorije, približne površine 7.587 m2, što uključuje i nadogradnju još jednog sprata na postojeće objekte. Spratnost novoprojektovane građevine 1 je Pr+3, što je povećanje za jedan sprat u odnosu na postojeće objekte koji su spratnosti Pr+2. S obzirom da je nosiva konstrukcija postojećih objekata u veoma dobrom stanju, a kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi pojačanja nosive konstrukcije, dodatni sprat potrebno je projektovati kao laganu konstrukciju koja neće značajno povećati postojeće opterećenje nosive konstrukcije (povećanje opterećenja do 5%).

Svi objekti unutar Kampusa sa fakultetskim sadržajima projektuju se generalno na način da su u prizemlju smješteni učionički prostori, laboratorijski sadržaji, administrativni sadržaji koji se odnose na direktnu uslugu studentima, te pomoćne prostorije. Na prvom spratu objekata su učionički prostori, laboratorijski sadržaji koji ne zahtijevaju korištenje gabaritnih i teških uređaja i uprave fakulteta. Na drugom spratu su kabineti nastavnog osoblja i sale za sastanke nastavnog osoblja, eventualno uprave fakulteta. U slučaju da postoji potreba za većim brojem nastavničkih kabineta, isti se mogu predvidjeti na prvom ili trećem spratu. Na trećem spratu su multimedijalni i konferencijski sadržaji, te sadržaji za fakultativne aktivnosti nastavnog osoblja i studenata. Kako je Građevina 1 specifičan objekat u koji će biti smještena 4 fakulteta, isti ima zajedničke prostorije koje su locirane u slobodnom prostoru između postojećih objekata.

Farmaceutski fakultet

Budući Farmaceutski fakultet je lociran u središnjem dijelu Kampusa, u neposrednoj blizini Građevine 1 (LOT 1), gdje je lociran najveći broj sadržaja sa prostranom pješačkom zonom. Na lokaciji građevine trenutno su tri prizemna objekta približno pravougaonog oblika. Novi objekat Farmaceutskog fakulteta je građevina spratnosti Pr+3. Građevina je u osnovi poligonalnog oblika sa približnim bruto površinama za projektovanje po spratovima:

  • Prizemlje – 2.040 m2
  • Prvi sprat – 1.441 m2
  • Drugi sprat – 1.232 m2
  • Treći sprat – 475 m2

Objekat je potrebno projektovati na način da su u prizemlju smještene učionice, prostorije uprave fakulteta, kafeterija, apoteka, amfiteatri i zajednički prostori. Na prvom i drugom spratu su laboratorije sa pratećim prostorijama i prostorije za laborante i asistente. Na trećem spratu su profesorski kabineti.

Akademija dramskih umjetnosti

Građevina je locirana na prostoru Kampusa Univerziteta u Tuzli i zauzima površinu oko 2.700 m2, spratnosti Po+Pr, a mjesto gradnje je neizgrađeno.

Akademije dramskih umjetnosti je građevina spratnosti Po+Pr, u osnovi poligonalnog oblika sa približnim bruto površinama za projektovanje po spratovima:

  • Podrum – 123 m 2
  • Prizemlje – 2.296 m2

Objekat je potrebno projektovati na način da je u podrumu smještena ostava za rekvizite, tehnička prostorija i topla veza sa vanjskim amfiteatrom, a svi ostali sadržaji u prizemlju. Uz objekat je predviđena otvorena scena sa gledalištem u obliku amfiteatra koja je povezana sa garderobama izvođača u zatvorenim prostorima Akademije.

Podsjećamo, na sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzle odražnoj krajem februara ove godine usvojen je Regulacioni plan Kampusa Univerziteta u Tuzli. Usvajanjem Regulacionog plana ostvareni su preduslovi za projektovanje i izgradnju Kampusa Univerziteta u Tuzli.

Usvajanju Regulacionog plana prethodio je niz aktivnosti koj su započele sa usvajanjem idejnog rješenja od strane Senata Univerziteta u Tuzli početkom 2020. godine. Početkom 2022. godine formiran je Operativni tim za razvoj Kampusa i usvojen Plan razvoja Kampusa. Inicijativa za izradu Regulacionog plana podnesena je 17. aprila 2022. godine. U proteklom periodu Regulacioni plan je izrađen od strane Zavoda za urbanizam Grada Tuzle, piše Ekapija.com.

Tuzlanski kanton u decembru prošle godine dobio je budžet za 2023. u kojem su za početak izgradnje kampusa izdvojena četiri miliona konvertibilnih maraka.

U prvoj fazi realizacije projekta predviđeno je da šest fakulteta Univerziteta u Tuzli bude preseljeno u kompleks kampusa, za čiju je cjelokupnu izgradnju neophodno osigurati okvirno 300 mil KM.

Kada je riječ o cjelokupnoj izgradnji, ona bi se trebala odvijati u četiri faze, a rok za izvođenje radova u prvoj predviđen je na period od četiri godine. Prema nekim najavama početak gradnje bi mogao biti do kraja 2023. godine.