Počela nastava na državnim univerzitetima u Afganistanu

Potvrđeno je da su svi univerziteti i obrazovne institucije od danas počele s nastavom.


thumbs b c 876a06778562e31ad757d5a6e0ce7692
Foto: AA

Dok su univerziteti na toplijim područjima Afganistana počeli s nastavom početkom februara, danas su otvorena vrata i onih u hladnijim dijelovima, uključujući i glavni grad Kabul, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako su, nakon što su talibani zauzeli Kabul 15. augusta prošle godine, svi univerziteti krenuli s nastavom uz određena ograničenja.

Ahmed Taqi, glasnogovornik Ministarstva za visoko obrazovanje privremene talibanske vlade, potvrdio je da su svi univerziteti i obrazovne institucije od danas počeli s nastavom.

S univerziteta je navedeno se da će studenti i studentice dolaziti na nastavu u različito vrijeme.

Naglašeno je da studentice treba da nose hidžab.

Student javne uprave na Univerzitetu u Kabulu, koji je želio ostati anoniman, rekao je za da su, nakon što su talibani preuzeli vlast, mnogi profesori ostali bez posla ili napustili zemlju.

– Nova pravila su vrlo stroga. Kažu: ‘Dođi u ovo vrijeme, idi u ovo vrijeme’. Ranije je bilo 12-13 članova fakulteta. Trenutno ima samo jedan ili dva člana, rekao je student.

Izzetullah Hayzade, student Odsjeka za ekonomiju pomenutog univerziteta, rekao je:

Danas nije bilo mnogo profesora. Prvi je dan. Nije poznato šta će se dogoditi.

Prema podacima Ministarstva visokog obrazovanja, širom zemlje postoji 40 državnih univerziteta i 150 privatnih.

Šeik Abdulbaki Haqqani, zamjenik ministra visokog obrazovanja talibanske privremene vlade, ustvrdio je na konferenciji za novinare u septembru 2021. da je “sistem zajedničkog obrazovanja suprotan islamskim i nacionalnim vrijednostima”.

Navodeći da će u novom terminu studenti i studentice učiti u odvojenim zgradama na univerzitetima s prostornim mogućnostima, Haqqani je napomenuo da će na univerzitetima gdje nema dovoljno prostora, studenti i studentice dolaziti u školu u različito vrijeme i pohađati nastavu.

Univerziteti u Afganistanu obustavili su obrazovanje zbog COVID-19 prije nego što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom, privatni univerziteti su počeli sa radom u septembru 2021. godine, dok su državni ostali zatvoreni.