Poboljšajte svoje prezentacijske vještine!

Studenti se polako vraćaju svojim obvezama koje su za neke od njih prava noćna mora. Nagomilani ispiti u kombinaciji s manjkom samopouzdanja rezultiraju ogromnim stresom. Da biste u ovu akademsku godinu zakoračili sa stavom i do savršenstva izvježbanim prezentacijskim vještinama, donosimo vam nekoliko savjeta kako to postići.


Samopouzdanje je osnova uspjeha. Ova rečenica nezaobilazna je na različitim skupovima, u radionicama, školi, fakultetu ili poslu kada slušamo inspirirajuće govore ljudi kojima samopouzdanja ne manjka i koji svojim uspjehom žele potaknuti druge na isto. Upravo su radionice i skupovi vezani za ovu tematiku mjesta gdje možemo naučiti kako: utišati vlastiti negativni govor i potaknuti pozitivni, otkriti vlastite talente i sposobnosti, upravljati negativnim mislima, riješiti se strahova ili pak ovladati tehnikama za otklanjanje treme.

Advertisements

Za mnoge studente izlaganje pred drugima predstavlja problem. Kako bi što bolje prezentirali napisano, u nastavku slijedi nekoliko savjeta za postizanje dojma sigurne i samopouzdane osobe.

  1. Prije svega važna je vježba. Ako niste sigurni u sebe, obvezno nekoliko puta prije izlaganja ponovite ono što želite prezentirati drugima. Sjetite se da je velika mogućnost da o toj temi samo profesor zna više od vas i neka vam to bude poticaj da kolegama na što bolji način izložite temu koju ste pripremili.
  2. Napravite plan. Kako bi prezentacija bila što bolja, na papir napišite svoj plan kako bi izlaganje trebalo izgledati. To će vam biti u podsvijesti i lakše ćete se organizirati.
  3. Najteže je osvijestiti kretnje i neverbalnu komunikaciju. Previše gestikulacija može biti iritantno za slušatelja, a cupkanje odaje veliku nervozu.
  4. Povremeno gledajte u profesora i u kolege s koje dobro poznajete, nije preporučljivo gledati u pod ili u prazno. Stalno lutanje pogleda po prostoriji dekoncentrira izlagača i slušatelja.
  5. Power Point prezentacije bi trebale sadržavati samo osnovne natuknice, nikako čitav tekst.
  6. Većina profesora tijekom izlaganja dopušta korištenje podsjetnika kojeg ste pripremili na papiru. Preporučljivo je da na njemu imate kratke natuknice a ne rečenice, da se od silnog teksta ne biste zbunili.
  7. Pronađite neku zanimljivost vezanu za temu i ispričajte ju, profesoru ćete pokazati da ste se potrudili i da vas tema zanima, a kolege će naučiti nešto novo.
  8. I za kraj, ako vam je teško, barem pokušajte odglumiti opuštenost nekim duhovitim komentarom ili osmijehom.

Ovi savjeti bi vam trebali pomoći i pokušajte se sjetiti barem jednog kada idući put budete „osuđeni“ na prezentiranje. Sretno!

(Karla Gardavski / STUDOMAT.ba)