Pismo u kojem Albert Einstein otkriva tajnu učenja svom sinu

Tokom 1915. godine, kad je Albert Einstein imao 36 godina, živio je u ratnom Berlinu. Njegova dva sina, Hans Albert i Eduard Tete Einstein u to vrijeme živjeli su s majkom Milevom u neutralnom Zurichu. Einstein je kontakt s djecom održavao putem pisama, a u jednom od njih otkrio je svoju tajnu učenja.


albert einstein

Bilo je to nakon osam dugih godina izračuna, formula i proučavanja teorije relativnosti zbog koje je postao svjetski poznat. Potaknut svojim nedavnim uspjehom, 11-godišnjem sinu Hansu Albertu je napisao pismo koje prenosimo u cijelosti.

“Dragi moj Alberte,

jučer sam primio tvoje pismo i bio sam jako sretan zbog toga. Već sam se počeo pribojavati da mi više nećeš pisati. Rekao si mi kad sam bio Zurichu da ti je nelagodno kada dođem. Stoga mislim da je bolje da se viđamo na nekom drugom mjestu gdje nitko neće ometati naš komfor. Ja ću u svakom slučaju ustrajati u tome da svake godine provedeno jedan cijeli mjesec zajedno tako da vidiš da imaš oca kojem je stalo i koji te voli.

Od mene možeš i naučiti mnoge dobre i predivne stvari, nešto što ti drugi ljudi ne mogu tako lako ponuditi. Ono što sam postigao kroz svoj tako naporan rad neće biti na raspolaganju samo strancima već posebno mojim sinovima. Ovih dana sam završio jedan od najljepših radova u mom životu, a kad budeš stariji, sve ću ti ispričati.

Jako sam zadovoljan što pronalaziš radost u sviranju piana. To i stolarija su, po mom mišljenju,u tvojoj dobi najbolje zanimacije, bolje čak i od škole zato jer su to stvari koje vrlo dobro pristaju mladoj osobi poput tebe. Gledaj da na pianu sviraš većinom stvari koje tebi čine zadovoljstvo čak i ako ti ih učitelj sviranja nije zadao.

To je način na koji ćeš naučiti najviše, radeći stvari s tolikim velikim zadovoljstvom da ni ne primjećuješ kako je vrijeme prošlo. Ja sam nekad toliko zaokupljen u svoj rad da zaboravim na podnevni obrok. Također igraj bacanje kolutova s Teteom. To te uči agilnosti. Također, idi kod mog prijatelja Zanggara ponekad. On je jako drag čovjek.

Budi uz Tetea, ljubi te tvoj tata.

Pozdravi mamu.”

(euskola.com)