Piješ previše kafe? Nekada umjesto nje možeš popiti i neki od ovih pet napitaka

Nije baš pametno piti 10 kafa dnevno, ali to već sigurno i sama znaš.


kafa
Ilustracija: STUDOMAT

Previše kofeina definitivno nije dobro za tvoje tijelo. Postoje i druge alternative koje možeš popiti kroz dan umjesto kafe, a koji ipak imaju manje kofeina ili ga nemaju uopće. I dalje ćeš moći piti nešto fino, ali ćeš smanjiti unos kofeina.

Treba ti neki topli napitak koji će te malo dignuti i šanse su prilično velike da ćeš si napraviti ili naručiti kafu. U redu je ako ti je to prva ili druga kafa tog dana, ali ako si već na šestoj ili sedmoj, a tek je tri popodne, malo pretjerujete. Nekada uzmemo kafu jer nam treba energije ili nešto što će nas razbuditi, a nekada nam se samo pije nešto fino toplo i ne znamo što drugo naručiti pa idemo na kafu.

Umjesto da sljedeći put uzmeš sedmu kafu u danu, pokušaj s nečim od sljedećeg.

1. Matcha

Matcha je već neko vrijeme veliki hit i ako niste probali dosad, isprobaj, možda će ti se svidjeti. Nije svakome fina, ali je piće koje je slično kafi, jer ima kofeina, ali je ipak i zdravije jer sadrži antioksidanse koji su dobri za mozak.

2. Čaj

Ako ti baš treba kofein, uzmi zeleni ili oolong čaj, ali ako ti ne treba energije niti razbuđivanje i samo bi nešto pili, popij voćni ili biljni čaj. Toplo je i možeš ga pijuckati kao i kafu. Uz to, možeš si napraviti i engleski čaj pa dodati u njega malo mlijeka pa će biti još sličnije kafi. Zeleni je čaj ipak nešto zdravija verzija od kafe, a sadrži kofein. Pogotovo ako piješ pravi zeleni čaj.

3. Vruća čokolada

Nekima čokolada da energiju, a neke uspava. Sve ovisi u kojoj si ti skupini. Ako ti slatko pomaže da postaneš hiperaktivan/na, onda je vrijeme da kafu zamijeniš vrućom čokoladom! Usput ćeš se i zasladiti – win win! Samo pazi da sada ne pretjeraš s vrućom čokoladom. Nemoj ih piti puno u danu da ti ne postane slabo! Limitiraj se na jednu dnevno.

4. Voćni smoothie

Za početak dana, umjesto kafe, napravi voćni smoothie. Stavi u blender koje god voće imaš, dodaj mlijeko ili jogurt, čak možeš ubaciti i chia sjemenke i napravi si puno zdraviji napitak od kafe. Ima malo više posla, ali i voće će ti dati energiju. Nije kao kofein, ali je puno bolja opcija za započeti dan.

5. Zlatno mlijeko

Kao jedna od zdravijih alternativa kafe koja se uvijek spominje je i zlatno mlijeko, napitak koji je porijeklom iz Indije, ali se pije u cijelom svijetu. Ne sadrži kofein, ali mnogi ga piju kako bi si zamijenili jutarnju kavu jer se radi o toplom napitku s mlijekom. Zove se „zlatno“ zbog svoje žute boje koju dobije zahvaljujući glavnom sastojku – kurkumi. Samo trebaš staviti mlijeko da se grije i u njega dodati kurkume, ili po želji i malo cimeta ili đumbira, meda ili papra i pričekati da se zagrije.