Pet stvari za uspjeh koje ne zahtijevaju nikakav talenat

Da li mislite da je talenat osnovni razlog nečijeg uspjeha? Ako je tako, onda se duboko varate. Biti uspješan u nečemu najviše zavisi od nekoliko sposobnosti koje većina ljudi može lako da razvije.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovih 5 aktivnosti ne zahtjevaju nikakav poseban talenat, ali itekako utječu na vaš uspjeh, kaže Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni trener.

1. Odsustvo kašnjenja

Ako imate nesretnu naviku da uvijek i svuda kasnite, to može imati posljedice na vašu reputaciju i odnose sa drugima. Spremite unaprijed sve što ćete sutradan obući ili ponijeti na posao, lezite na vrijeme da spavate, uračunajte nepredviđene okolnosti poput gužve u saobraćaju i krenite ranije na posao. Obavezno nagradite sebe za svaki napredak u pravcu smanjenja vašeg kašnjenja!

2. Poštovanje radne etike

Uspjeh na poslu dolazi kao rezultat vaše sposobnosti da procjenite kakvo ponašanje je dobro za vas i vaš posao. To podrazumijeva profesionalnost u ophođenju prema drugima (pa i vašem oblačenju), poštovanje drugih, preuzimanje odgovornosti za aktivnosti na poslu i odgovoran stav prema kolegama. Praktikovanje ponašanja koje pozitivno utječe na reputaciju vaše kompanije pomoći će vam da napredujete.

3. Korištenje neverbalne komunikacije

Vaši gestovi, izrazi lica, držanje tijela, ritam i ton glasa, vaše oblačenje… sve to može poslati snažnu poruku o stanju vašeg duha i misli. Ako znate kako da je koristite, neverbalna komunikacija može vam pomoći da ostavite željeni utisak, ali i da bolje razumijete druge. Ove vještine nisu nikakva novina jer ih već koristite čitavog života, ali ako počnete svjesno da ih upotrebljavate, znaćete kako da se postavite u presudnim situacijama za vašu karijeru.

4. Zauzimanje pozitivnog i energičnog stava

Jedna od najbitnijih stvari za uspjeh jeste vaš stav prema istom. Koliko puta ste čuli da treba da budete pozitivni, ali je to nekada u datim uslovima prosto nemoguće? Međutim, imajte u vidu da je realnost stvar vaše perspektive i ono kako vi gledate na nju. Što je vaš stav pozitivniji, to ćete biti produktivniji. Zato bezuslovno zadržite visok nivo energije kako biste lakše riješili probleme i donijeli odluke i uvijek tražite pozitivne strane u svemu.

5. Spremnost na promjene, prihvatanje obuke i ulaganje dodatnog napora

Za uspjeh je bitno da uvijek budete spremni da idete dalje i da napredujete. To podrazumijeva da prihvatate promjene bez otpora i da želite da učite. Ako vi ili vaš menadžment primjetite nedostatak u vašim vještinama, to nije ništa strašno. Svijet se mijenja svakoga dana, nova znanja se razvijaju, i vi morate da idete u korak sa njima. Budite otvoreni za sticanje novih znanja, usavršavanje i ulaganje dodatnog napora da budete što bolji u onome što radite.

(AKTA)