Pet stvari koje morate probati tokom studiranja

Svi znaju da je studentski život najljepši period života svakog ko je imao privilegiju da bude student. S obzirom da govorimo o periodu od najmanje 4 godine, važno je znati iskoristiti to vrijeme na kvalitetan način i ne žaliti kasnije za propuštenim šansama koje vam se tada ukazuju. Pored toga, važno je znati i kako proširiti svoja znanja, obogatiti iskustva i pripremiti se za život nakon stečene diplome. Bez obzira na to koliko ćete studirati, ovo su stvari koje bi svaki student trebao ispuniti tokom studiranja.


01.07.2019. 13:16

1. Naučiti barem jedan strani jezik 

Već je opšte prihvaćeno da nisi pismen samo ako znaš da čitaš i pišeš, već da si pismen ako poznaješ minimalno jedan strani jezik. Danas je uz engleski, veoma poželjno znati još jedan strani jezik, pa poslodavci to jako cijene. U poslednje vrijeme u našoj zemlji u ekspanziji je njemački i  jezik, prije svega zbog ekonomskog faktora i kompanija koje su prisutne na našem tržištu, prenosi prijemni.rs.

2. Volontirati 

Prepun raspored, pregršt studentskih obaveza, posao i slično, i kako pored svega toga naći još vremena i za volontiranje? Činjenica je da biti volonter nije lako i da se slabo pronalazi vremena za to. Potrebno je mnogo dobre volje i strpljenja, a to nema svako. Volontirate dobrovoljno, a ništa ne dobijate za uzvrat. Lijepa reč, lično zadovoljstvo?! Ko bi se zadovoljio time? I to bez ikakve naknade. Međutim, par sati nedjeljno se mogu odvojiti kako bi se nekome pomoglo. Volontiranje može pružiti veliko zadovoljstvo. Stekli biste iskustvo i znanje, a nekome biste i pomogli. Mnogi kažu da se ništa ne može mjeriti sa tim ličnim zadovoljstvom kada učinite dobro djelo.

3. Otići na studentsku razmjenu u inostranstvo

Od 1987. godine, od kad je Erasmus program uveden, program broji 2,2 miliona studenata. Srbija još uvijek nije punopravna članica ovog programa studentske razmjene, s obzirom da nije članica Evropske Unije, međutim studenti u Srbiji su u prilici da koriste neke od pogodnosti ovog programa i da dobiju određene stipendije. Važno je samo dobro se informisati i pratiti konkurse koje program Erasmus Mundus Tempus organizuje. Studentska razmjena je iskustvo koje zaista vrijedi probati, a osim studiranja u inostranstvu, ovo iskustvo pruža još mnogo toga: usavršavanje jezika, upoznavanje ljudi iz raznih zemalja, upoznavanje s njihovim kulturama i običajima.

4. Otputovati izvan zemlje

Ako ste bili odlični studenti preko godine i završili sve svoje ispitne obaveze na vrijeme, možete sebe častiti preko ljeta jednim interesantnim putovanjem. Samo po sebi postavlja se pitanje sa kojim novcem otputovati negdje kada se jedva pokrivaju i osnovne studentske obaveze. Međutim, taj problem se lako rješava ako se dobro organizujete sa svojim društvom i ako pronađete dobre ponude za studentske ekskurzije koje organizuju mnogi fakulteti u saradnji sa turističkim agencijama. Ovakva putovanja znaju biti dosta povoljna, a i destinacije veoma primamljive. Destinacije na kraju čak i nisu toliko bitne, bitno je druženje i iskustvo.

5. Živjeti u studentskom domu

Iako ovaj prijedlog nekima čudno zvuči, on je veoma prikladan. Ima studenata koji izbegavaju život u studentskom domu jer smatraju da se nikada ne bi mogli prilagoditi takvom načinu života. Moramo priznati da u nekim domovima uslovi i nisu baš sjajni. Međutim, jedno je sigurno, život u studentskom domu nije lak, ali on donosi puno iskustava, i loših i dobrih. Tokom studiranja, studenti upoznaju mnogo ljudi, sklapaju prijateljstva, putuju, pomažu jedni drugima tokom spremanja ispita, druže se i izlaze. Uz to, studentski domovi su veoma povoljni. Postoji izreka koja kaže da ko nije živio u studentskom domu, nije „okusio“ pravi studentski život.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.