Pet stvari koje biste rekli sebi da sada upisujete fakultet

Iako mnogi zamišljaju studiranje kao vrijeme puno zabava i druženja, vrlo brzo se uvjere da to baš i nije tako (bar ne ako želite privesti studiranje kraju u pristojnom roku)


2. Iskustvo je mnogo važnije od ocjena

Vrijeme studiranja je odlična prilika da isprobate razne poslove i da steknete radno iskustvo. Volontirajte u raznim organizacijama, tražite part-time poslove koje možete obavljati dok studirate, prijavite se na neku praksu i iskoristite raspuste pametno. Ovo će vas staviti u povoljniju poziciju u odnosu na druge studente, ali i konkurente pri budućem zapošljavanju. Dodatno, upoznat ćete mnoštvo ljudi, steći prijatelje i imati odlična iskustva.

3. Ispiti će biti teški, ali ne i nemogući za položiti

Kada ste došli do samog kraja svog studiranja, shvatit ćete da su sve one suze i stres sa početnih dana bili bespotrebni. Naravno, svi prođemo kroz te napade panike, ali biste sigurno danas kao iskusan student svom neiskusnom prošlom sebi savjetovali da se malo opusti i da ne postoji knjiga koja se ne može naučiti i ispit koji se ne može položiti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

4. Brini se o svom mentalnom zdravlju

Ovo se nadovezuje na prethodnu stavku. Biti student se često izjednačava sa bezbrižnim periodom života. Često ćete čuti rečenice poput: “Uživaj u fakultetu dok još možeš, jer te onda čeka pravi život i problemi.” Međutim, svi ti “odrasli” ljudi zaboravljaju da je ovaj period jedan od najstresnijih u životu. Očekivanja roditelja, ostatka porodice, profesora, sve to izaziva nevjerovatan stres i paniku. Učenje mjesecima i neprospavane noći koje nekada, nažalost, završe padanjem ispita bi se mogle izjednačiti sa mukotrpnim radom u nekoj kompaniji u kojoj na kraju ne dobijete platu. Zbog toga biste, pogotovo kao brucoš, trebali paziti o svom mentalnom zdravlju. Nekada je dovoljno da nakon dana, mjeseci učenja jednostavno zatvorite knjigu i odete sa prijateljima na kafu. Nekada je to gledanje omiljenog filma, čitanje omiljene knjige ili jednostavno ležanje u krevetu i gledanje u plafon. Svijet neće propasti i vas ne očekuje crna budućnost ako s vremena na vrijeme sebi date malo oduška.

5. Recite “DA” prilikama

Ovo je najkorisniji savjet od svih. Postoji čitav svijet prilika za studente koji možete iskoristiti pogotovo za vrijeme prvih nekoliko godina studiranja. Nemojte se plašiti toga da niste dovoljno kvalificirani ili dobri. Sada je prilika da shvatite da nikada nećete postati dovoljno kvalificirani ili dobri ako ne iskoristite razne prilike da to postanete.