Pet studentskih zapovijedi

Ne mislimo na savjete tipa 'Kad sam ja bio u tvojim godinama', nego na nekoliko zabavnih, a korisnih stvari koje nije na odmet znati kad vas pokosi groznica ispitnih rokova i koje ćete vi sami jednog dana možda davati drugima.


kraj svijeta 768x512

Grozničavo stanje u vrijeme ispita nije potrebno detaljnije opisivati jer je ono itekako poznato, posebno studentima: učenje u posljednji čas, učenje cijelu noć jutro prije ispita ili nikakvo učenje, jer vas je ta cijela stresna situacija prosvijetlila i došli ste do naglog zaključka kako nećete više gubiti živce zbog jednog ispita, i što će vama uopće fakultet, nije vrijedan ovakve muke, uspjet ćete vi i bez njega, prenosi  x-ica.com.

S ovom posljednjom ljutitom odlukom susrela se većina studenata, u naletu bijesa, umora i očaja. Ali ona nikad ne potraje dulje od sljedećeg jutra, kada se požali zbog propuštenog roka, i pomireni sa sudbinom, počnu pripreme za idući rok. Ali, da ste znali neke od ovih 5 stvari tokom studentskog doba, skratili bi si muke.

1. Profesor te nema na piku

Možda i ima. Ali, najčešće nema! Zločesti i bezobrazni profesori su prema svima takvi (pa i prema sami sebi) – to nema veze s tobom: vi svi protiv njega jednoga ste jači. Ako ipak osjetiš da njegova zločestoća naginje nešto više prema tebi, na to treba ostati mrtav hladan. Ignore. Ne daj da to doprije do tebe, a tog profesora i kolegij tretiraj kao svaki drugi. Stay calm and don’t take it personally.

2. Stres samo pogoršava stvari

Od stresa potupavimo, zaboravimo i ono što znamo, a nismo dovoljno smireni da se pokušamo izvući od onoga što ne znamo. Od toga da budemo optimistični, važnije je da budemo opušteni. Diši. I ako dođeš do pitanja koje i ne znaš, podsjeti se da ima dosta onih koje znaš i samo idi dalje.

3. Ne moraš znati sve

Često nije stvar u količini naučenog sadržaja, nego u načinu njegove prezentacije. Opusti se i usredotoči se na ono što dobro znaš ili što ti je bilo zanimljivo – ovo posljednje će ti vjerojatno jedino i ostati u glavi kad ispit prođe.

4. Poslije ispita ne pričaj o njemu

Što je bilo, bilo je. Čemu beskonačna raspravljanja o tome je li na 12. pitanje tačan odgovor bio b) ili e). To ne vodi apsolutno nikamo, a od toga ćeš se osjećati samo gore. Više ne možeš ništa promijeniti, a sigurno nije prošlo tako loše kao što misliš.

5. Nije kraj svijeta

Uvijek postoji sljedeći rok, a status studenta nećete imati cijeli život. Na kraju krajeva, učimo za sebe, a sve te trzavice, šokovi i usponi i padovi koji se povezuju sa studiranjem odškrinjuju pogled na funkcionaranje poststudentskog života. S te strane, svaki udarac zadan na fakultetu zapravo je tapšanje po ramenu i priprema na stvarni život poslije diplome. So, college, come on, show me what you got!

Osim ovih 5 studentskih zapovijedi, ublažavanje stresa za vrijeme ispita, ali i općenito, može se postići dobrom prehranom, odnosno namirnica koje pozitivno utječu na organizam.

(STUDOMAT.ba)