Pet studenata iz BiH ujedinili se u jednoj ideji: Pripremili edukativni promotivni video u čast Džemala Bijedića

Studenti su se ujedinili u jednoj ideji - da obilježe godišnjicu smrti Džemala Bijedića te da mlađe generacije podsjete na njegov život, djelo i značaj.


studentica
Foto: Facebook

Jedna zanimljiva priča u obliku filma stiže nam iz Hercegovine, a uradila ju je kreativna grupa studenata druge godine Ekonomskog fakulteta u Mostaru.

Senad Hasić, Esad Hasić, Almedina Kukić, Čomor Amna, Melisa Tipura, Adna Dervić, Larisa Pračić i Enver Mašić dolaze iz pet različitih krajeva Bosne i Hercegovine, a priča je urađena pod vodstvom profesora Veldina Ovčine te uz pomoć Muzeja Hercegovine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Oni su se ujedinili u jednoj ideji – da obilježe godišnjicu smrti Džemala Bijedića te da mlađe generacije podsjete na njegov život, djelo i značaj.

 – Na predmetu Marketing na čelu sa profesorom Veldinom Ovčinom kolege i ja smo dobili zadatak napraviti marketinšku kampanju na temu po izboru. Poznavajući značaj datuma 18. januar, odlučili smo da dodatno doprinesemo i obilježimo godišnjicu smrti mostarskog heroja Džemala Bijedića. Posebna inspiracija nam je bio i nas Univerzitet koji nosi naziv po njemu. Važno je napomenuti da je u realizaciji ovog projekta učestvovala grupa studenata iz pet različitih dijelova Bosne i Hercegovine i s ponosom u saradnji sa Muzejem Hercegovine probudila emociju i nostalgiju u građanima, kako Mostara tako i cijele regije, rekla je Tipura za Oslobođenje.

Kukić je napomenula da joj je bila izuzetna čast biti dio ovog projekta.

 – Svi smo uložili dosta truda i u sam video, od teksta do same slike videa. Ovom kampanjom smo htjeli da ljudi ne zaborave veliki doprinos našeg Džemala Bijedića i ja se iskreno nadam da smo to uspjeli ostvariti, dodala je Kukić.

Sjeti se…Zanimljivu priču iz Muzeja Hercegovine, u sklopu koje se nalazi spomen kuća Džemala Bijedića, donosi nam proaktivna i kreativna grupa studenata II godine (Senad Hasić, Esad Hasić, Almedina Kukić, Čomor Amna, Melisa Tipura, Adna Dervić, Larisa Pračić i Enver Mašić) pod vodstvom profesora Veldina Ovčine. Spomenuti studenti porijeklom dolaze iz 5 krajeva BiH, a ova kampanja za potrebe predmeta Marketing ujedinila ih je u namjeri da obilježe godišnjicu smrti Džemala Bijedića te da mlađe generacije podsjete na njegov život, djelo i značaj koji je itekako uočljiv kako za naš Univerzitet tako i za cijelu BIH.Posebnu zahvalnost dugujemo Muzej Hercegovine Mostar koji je omogućio prostorije za snimanje, te bio na raspolaganju našim studentima.Šta su nam to pripremili pogledajte u videu i slobodno možemo reći uživajte prilikom gledanja!

Posted by Ekonomski fakultet Mostar on Tuesday, 17 January 2023

Džemal Bijedić je osnovnu školu završio u Mostaru 1928. u okviru Vježbaonice Učiteljske škole, a zatim je pohađao Državnu realnu gimnaziju u Mostaru.

Kao gimnazijalac pokazuje zanimanje za politiku i postaje simpatizer komunističkog pokreta, kome se priključuje tokom studija na Univerzitetu u Beogradu. Radio je u biblioteci “Petar Kočić” u Beogradu, te u “Muslimanskoj biblioteci” i “Sportskom klubu Velež” u Mostaru. Oktobra 1939. u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939. u mostarskoj partijskoj organizaciji primljen je u članstvo KPJ.

Četiri puta biva zatvaran u Mostaru od strane tadašnjih jugoslovenskih vlasti. U januaru 1940. Džemal Bijedić je izabran za sekretara Mjesnog komiteta SKOJ-a u Mostaru (to je prvi mjesni komitet u tom gradu), a sredinom 1940. izabran je za sekretara Oblasnog komiteta SKOJ-a za Hercegovinu.

Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vlade NR Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KP BiH. Bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća SR Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971. godine.

Tragično je preminuo 18. januara 1977. u avionskoj nesreći na letu za Sarajevo. Supruga Razija je poginula zajedno sa Džemalom. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.