Pet “slučajnosti” koje određuju hoćeš li uspjeti u životu ili ne

Školuješ se, ne drogiraš se i biraš samo dobro društvo. Planiraš imati ogromnu platu, čak i ako nemaš aspiracija biti poduzetnik ili političar. Bit će...donio si sve prave odluke, zar ne?


3. Popularnost u srednjoj školi određuje koliko ćete zarađivati

Svi smo čuli onu kojom nepopularne klince tješe članovi bliže porodice: popularni klinci istroše se još u tim nježnim godinama. Dani su im odbrojani. Djevojke najčešće zatrudne i udaju se, a frajeri završe na klupici ispred lokalnog granapa i pijuckaju pivu. Nije bitno ko sjedi za cool stolom, bitno je učiti, zaraditi za Porsche kojeg će najvjerovatnije prati i usisavati baš taj nekad najpopularniji dečko u školi. Stvar je što istraživanja pokazuju da su ovo gluposti.

Ne samo da popularni klinci u srednjoj kasnije dobro zarađuju nego se visoki status u srednjoj školi isplati i 30 godina nakon mature. U jednoj longitudinalnoj studiji, srednjoškolci su morali navesti 3 prijatelja iz svog razreda. Klinci koji su najviše puta nevedeni “označeni” su kao “popularni”.

35 godina kasnije, naučnici su posjetili najpopularnije klince i provjerili koliko zarađuju, a zarađivali su super! Za svaku nominaciju u srednjoj školi, ispitanici su mogli očekivati 2% rast prihoda u zreloj dobi. Najpopularnijih 5 učenika zarađivalo je 10% više od onih pet koji su se našli na dnu te ljestvice popularnosti.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X