Pet “slučajnosti” koje određuju hoćeš li uspjeti u životu ili ne

Školuješ se, ne drogiraš se i biraš samo dobro društvo. Planiraš imati ogromnu platu, čak i ako nemaš aspiracija biti poduzetnik ili političar. Bit će...donio si sve prave odluke, zar ne?


4. Tvoje ime ipak određuje tvoj put

Istraživanja su pokazala da će osobe čija je imena teže izgovoriti rjeđe biti unaprijeđena na poslu ili uopštee zaposlena.

Osobe zbog čijeg nam se imena plete jezik stvaraju malo manje dobar prvi dojam, a to je važan faktor posebno u poslodavčevoj glavi. Ko se još želi blamirati krivim naglascima ili izgovorima dok istovremeno pokušava uspostaviti autoritet?

Ali, ime osobe počne ‘kovati’ njenu sudbinu mnogo prije intervjua za poslove, pa bi roditelji morali dobro razmisliti prije nego djetetu nadjenu neko “kreativno” ili “otkačeno” ime. Djeca s takvim imenima statistički češće kasnije u životu ogreznu u kriminal.

Ako dječaku date “ženskasto” ime (Saša, Vanja, Dorijan, primjerice) vjerovatnost raste da će razviti neke probleme u ponašanju, Ali tek kad nastupi pubertet i problematične adolescentne godine. Razlog je jednostavan – klinci će ga zadirkivati pa će u jednom trenutku “puknuti”, dobit će ukor zbog tuče, a učitelji će se fokusirati isključivo na takve “problematične” učenike zbog čega će zapostaviti svoju primarnu ulogu – podučavanje. Stručnjaci predviđaju da za svako dijete problematičnog ponašanja, rezultati ispita iz matematike učenika iz njegovog razreda padnu za 2.2 boda.

Ali, vijesti nisu samo loše! Djevojke s “muškastim” imenima češće se zainteresuju za matematiku i prirodne nauke, a žene advokatice sa sličnim imenima 3 puta češće postaju sutkinje.

Pa vi recite da nomen nije omen!


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X