Pet razloga zašto osjećate vrtoglavicu i nakon ispitnih rokova

Glavobolja ne prestaje iako ispiti jesu. Donosimo vam 5 problema koja muče svakog studenta i nakon „kobnog mjeseca“ te njihova rješenja koja bi trebala olakšati studentsku svakodnevicu.


05.07.2019. 09:58

Iza sebe ostavljamo sve (ne)položene ispite i krećemo udisati znanje s novih predavanja. Nedvojbeno je da je olakšanje znatno veće i stres puno manji u odnosu na prethodni mjesec, ali još uvijek ostaje neka ošamućenost u glavi. Glavobolja ne prestaje iako ispita više nema? Evo i zašto.

Problem br. 1: stara napetost koja izaziva novi stres

Tokom cijelog perioda ispitnih rokova konstantno ste muku mučili s planiranjem organizacije učenja i polaganja ispita. Pa sa samom organizacijom, pa s učenjem, pa s polaganjem i tako u krug. Ispiti su bili okupacija cijele vaše energije i sve ostale životne stavke su patile, od sna do društvenog života. Stoga je posljednje što vam treba ulaskom u novi semestar razmišljanje o toj nakupini stresa koja je iza vas. Pad na ispitu riješit će se nekim novim rokovima, a (loša) ocjena ionako nije mjerilo znanja. Sada u fokusu trebaju biti novi ispit i vaš detox od preživljenih ispita. Traume su, vjerujem, vidljive na svima, ali ono što vas ne ubije, ojača vas, kaže stara izreka, a vi nemojte dopustiti da vas ubije novi stres nakon završene stare bitke, prenosi studentski.hr.

Problem br. 2: nedostatak fizičke aktivnosti

Trenirali ili ne, bavljenje sportskim aktivnostima i kretanje uopće doživjelo je veliki pad kod svih studenata. Korijenje ste pustili na stolcu ili u krevetu, a teretanu ili šetnju spustili na dno ljestvice prioriteta. Sada je pravo vrijeme kako biste se vratili u formu, počeli vježbati  ili jednostavno protegnuli umorne kosti od napornog učenja.

Problem br. 3: nedostatak tekućine

Sve vrste kafa i energetskih napitaka i kofeinskih pripravaka zasitile su vaš organizam prošlih sedmica. Stoga bi najbolje bilo razviti naviku nošenja bočice vode na predavanja jer od užurbanosti često zaboravimo unijeti dovoljnu količinu tekućine što također može izazvati glavobolju.

Problem br. 4: iscrpljenost i nedostatak sna

Nema studenta koji bar jednom nije zamijenio dan za noć. Bez obzira bili noćne ptice ili ranoranioci i tijelo i duh iscrpljeni su od štrebanja. Iscrpljenost katkada može biti gora i od bilo koje druge bolesti pa glavobolja u takvim situacijama ne izostaje. Prva crta obrane protiv toga je povratak svojim svakidašnjim ritualima. Odlazak na vrijeme na spavanje i ne forsiranje tijela i uma izvan njihovih mogućnosti kada to više nije potrebno (gledanje cijele sezone serije u jednom danu ili listanje po faceu do sitnih sati). Dobar odmor, čvrst san i opušteniji način života i glavobolja nestaje.

Problem br. 5: nezadovoljstvo

Učenje i uloženi trud, a zatim pad na ispitu svakome donosi nezadovoljstvo. Često nezadovoljstvo tehnikom svoga učenja dovodi i do nezadovoljstva samim sobom. Jedno povlači drugo, a depresivni osjećaji se samo bezrazložno nagomilavaju. Ako ste pali ispit, to i nije neka velika stvar.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.