Pet namirnica koje su odlične za vaš mozak: Poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga

Jedite ih češće jer su izvrsne za pamćenje.


Foto: Envato

Hrana koju jedemo utiče na zdravlje mozga, a postoje namirnice koje u svom sastavu imaju nutrijente koje stimuliraju funkcioniranje mozga, pamćenje, koncentraciju. Znanstvenici ističu da sljedećih pet namirnica poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga:

Advertisements

Orasi

Foto: Envato
Foto: Envato

Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak – zdrave masti. Prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utječe na učenje i pamćenje. Ipak, ne pretjerujte, orašasti plodovi su visokokalorični. Preporučena dnevna doza je oko 13 g, prenosi novi.ba.

Crna čokolada

Foto: Envato
Foto: Envato

Odlična da nas razbudi i podigne šećer, crna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro djeluje kad imate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Mnogi studenti znaju koliko je dobro pred ispit pojesti kockicu crne čokolade.

Advertisements

Losos

Foto: Envato
Foto: Envato

Ova riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvala kvaliteta hranljivih materija, preporučuje se konzumiranje lososa pripremljenog na žaru ili na pari.

Brokula

Foto: Envato
Foto: Envato

Izuzetno hranljivo povrće koje sadrži malo kalorija i masnoća. Uz vitamine A, C, E, B6, brokula je bogata folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga. Također, brokola je sjajna za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

Borovnice

Foto: Envato
Foto: Envato

Najbolje bobičasto voće za pamćenje. Potiče obnavljanje živčanih stanica – sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. najbolje je da ih konzumirate svježe, ali možete ih upotrebiti i u sokovima, smoothiejima, voćnim salatama.