Pet načina kako da (p)ostanete pozitivni

Svakodnevno smo okruženi stresnim vanjskim utjecajima, koji se automatski manifestiraju na našu unutrašnjost, način razmišljanja, percepciju, postupke koje poduzimamo i na kraju posljedice koje nastaju u krajnjoj fazi unutrašnje borbe.


1. Moć misli

Advertisements

Razmišljajte pozitivno (neograničeno), ne dajte prostora negativnim mislima. Neka vaš um zaokupiraju samo pozitivne, dobre i korisne stvari.Iskontrolišite svoje misli. Borite se između pozitivnih i negativnih (kada vas zaokupiraju negativne) s ciljem da ih vaš um nadvlada i ojača. Kada vaš um ojača, konstantno ćete razmišljati pozitivno, to će vam postati rutina.

2. Okruženje i druženje sa pozitivnim ljudima

Neka vašu svakodnevnicu sačinjavaju pozitivne (vedre i nasmijane ) osobe koje znaju šta žele u životu. To su osobe koje zauzimaju stav, bore se sa osmijehom na licu, posjeduju dobre komunikacijske vještine, vladaju svojim mislima i zalažu se za pozitivan stav u društvu. Pričajte sa ljudima o njihovim iskustvima. Razmjenjujte mišljenja i ideje. Ne dopustite da se strahovi i negativna energija nakupljaju u vama.

3. Neočekivano putovanje

Iznenadite i počastite se atraktivnim putovanjem na koje možete otići sami ili sa prijateljima. Putovanje nam pomaže da pronađemo sebe, shvatimo smisao života, cijenimo sitnice koje naš život čine sretnijim i na kraju bez putovanja nema ni duhovne nadgradnje, kao ni pozitivnog razmišljanja.

Advertisements

4. Više aktivnosti i produktivnosti

Popunite sve kapacitete slobodnog vremena sa aktivnostima za koje smatrate da vas ispunjavaju i da su korisne. To se ne odnosi samo na čitanje knjiga, gledanje omiljenih  filomva ili serija, slušanje muzike, s obzirom da ove kategorije spadaju u pasivne aktivnosti. Zainteresirajte se sa volontiranjem u nekoj organizaciji, pristupite praksi ako imate priliku za to, posjećujte kulturne centre ili pronađite neki studentski posao ako imate višak slobodnog vremena.

5. Pobjeda straha/strahova

Potrudite se da napokon pobijedite sve strahove i prepreke koji dopiru iz vaše unutrašnjosti. Od njih ne smijete doživjeti poraz. Suočite se sa problemom i situacijom u kojoj se nađete. Probudite u sebi osobu koja je spremna da se bori na pozitivan način. Postavite ciljeve,od manjih ka većim i radite na njihovom postizanju. Zapamtite za sve je zaslužena moć vaših misli. Sami sebi ste najveća motivacija.

(Asija Pašić / STUDOMAT.ba)