Pet mitova o mozgu koji i dalje opstaju

Istini za volju, naučnici i dalje ne razumiju sve načine na koje ljudski mozak funkcioniše, a ne mogu ni da se slože na koji način bi trebalo da ga proučavaju.


2. Dominantna je samo jedna strana mozga

Ova ideja odgovorna je za podjelu cijelog čovječanstva na “kreativce” (osobe kod kojih je desna hemisfera dominantna) i “logičare” (lijevi deo mozga). Mit je ukorenjen u dokazanim činjenicama, da su određeni dijelovi mozga odgovorni za specifične funkcije, ali je ta ideja “izvrnuta” u popularnoj psihologiji.

Tako oni koji vjeruju u ovaj mit smatraju da je naša ličnost određena time koliko često koristimo jednu ili drugu stranu mozga. Zapravo, svaki čovjek koristi cijeli mozak, jer ljudi samo uz pomoć obje hemisfere mogu da obavljaju složene zadatke s kojima se svakodnevno suočavaju.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X