Panel diskusija: “Mladi i izgradnja mira na području jugoistočne Evrope”

Panel diskusija će biti održana 4. januara 2014. godine u 18.00 sati u prostorijama eFM radija (Zmaja od Bosne 8 u Sarajevu - Studentski kampus).


Stjepan Mesić; Foto: Jutarnji.hr
Stjepan Mesić; Foto: Jutarnji.hr

U okviru novog projekta Američke agencije za međunarodnu suradnju (USAID) PRO-Budućnost, Mreža za izgradnju mira, Beogradski multireligijski i interkulturni centar i Studentski eFM radio organiziraju panel diskusiju na temu “Mladi i izgradnja mira na području jugoistočne Evrope“.

Panel diskusija će biti održana 4. januara 2014. godine u 18.00 sati u prostorijama eFM radija (Zmaja od Bosne 8 u Sarajevu – Studentski kampus).

Uvodničar na panel diskusiji će biti Stjepan Mesić bivši predsjednik Republike Hrvatske i bivši predsjednik predsjedništva SFRJ. Mladi u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, odrastaju u teškom okruženju: društvima koje su i dalje duboko podijeljena i bore se sa zaostavštinama rata, iako tvrdeći da su bili pobjednici ili da nisu ni učestvovali u ratovima. Politička vođstva ne vode na odgovarajući način; ekonomije su teško pogođene ekonomskom krizom i unutrašnjim pogrešnim upravljanjem; a budućnost je nesigurna, bilo unutar ili izvan Evropske unije.

Kako se mladi mogu nositi sa tim izazovima? Da li da je moguće da ostave prošlost iza sebe i premoste jaz između različitih etničkih i vjerskih skupina? Ili će se i dalje oslanjati na etničke i nacionalističke osjećaje u ovim izazovnim vremenima? Demokratsko društvo zahtijeva određeni stepen političke participacije svih (punoljetnih) građana/ki, a mladi su oni koji istodobno sudjeluju u sadašnjosti i nose potencijal za budućnost u kojoj bi trebali postati oni koji odlučuju. Da li je moguće da mladi imaju aktivnu ulogu u oblikovanju svojih društava ili čekaju nekoga da im pokaže put – i, ako čekaju, koji put?

PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji USAID-ov projekt s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih skupina u BiH. Projekt provodi Catholic Relief Services (CRS) u partnerstvu s Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

(mreza-mira.net)