Tags : citati

Nešto kontam…

Ne vrti se u grobu Alberte Ajnštajne, dolaze bolja vremena. Ostavio si mnogo više od pukih savjeta o ekonomskom ili socijalnom životu. Da si bar znao šta će bit kad bude...

Meša Selimović: “Zabrinut sam za mlade ljude”

U jeku društvenih rasprava na temu "Kuda ide naša omladina", zbog sve nerazumljivijih modnih, muzičkih i drugih novotarija koje su nosile sedamdesete, jedan je čovjek otvoreno stao na stranu mladih. Meša Selimović, jedan od najvećih bosanskih književnika, 1972.

Vječne životne lekcije koje nam je podario Aristotel

Mogli bismo pomisliti da nas čovjek koji je živio prije 2.300 godina nema šta naučiti, ali grčkog filozofa Aristotela smatraju jednim od najučenijih ljudi koji je ikada živio, pa bi možda bilo mudro danas baciti pogled na neke njegove izjave.

Tolstoj: Poruka braći ljudima

"I što dakle? Mi, ta stvorenja, ne umijemo ništa bolje nego da svaki trenutak toga neodređeno kratkoga života, koji se svakoga časa može prekinuti, iznakazimo."

Dostojevski: Teško onome ko uvrijedi dijete

Fjodor Mihajlovič Dostojevski je ruski književnik poznat kao jedan od prvih predstavnika psihološkog realizma u evropskoj književnosti. Njegovi romani, poput "Zločina i kazne" i "Braće Karamazovih", smatraju se inspiracijom za egzistencijalistički pravac filozofije u 20. vijeku.