Ovo su stvari koje moraš uraditi za vrijeme studiranja!

Vjerovatno ste bezbroj puta čuli, kad ste upisali fakultet, kako su studentski dani najljepši period u životu jer se većina mladih ljudi odvoji od roditelja, koji ih još uvijek finansiraju, a jedina im je obaveza da polažu ispite. Postoji nekoliko stvari koje biste trebali uraditi dok ste studenti, jer kasnije možda nećete imati vremena za to!


Volontiranje zbog sopstvenog zadovoljstva!

Nakon što dobijete diplomu u ruke, volontiranje vam neće biti ni na kraj pameti. Stoga ako imate želju okušati se u nečemu, pomoći drugima ili čisto steći neko iskustvo, onda vam je volontiranje idealna prilika za to. Osim što ćete dobrovoljni i besplatni rad moći navesti u svojoj biografiji, bićete zadovoljni jer ste napravili nešto zbog sopstvenog zadovoljstva.

Zaraditi sebi džeparac!

Studenti koji imaju više slobodnog vremena obično traže poslove za studente. Postoji mogućnost da zaradite solidnu svotu novca, pa svoje roditelje finansijski rasteretite, a i ako to ne bude slučaj, dovoljno je sticanje radne navike. Svaki posao koji budete radili, bilo na duži ili kraći period, biće novo iskustvo za vas. Takođe ćete osjetiti kako je to biti plaćen za uloženi trud i vrijeme te ćete na oprezniji način trošiti novac koji ste zaradili, nego onaj koji vam dolazi u džep na lijepe oči.

Sa društvom otputovati u stranu zemlju!

Jedino dok ste na nekom fakultetu imate mogućnost otputovati u stranu zemlju s velikim popustom. Ako vas se skupi ekipa od nekoliko studenata, za cijeli put će vam trebati još manje novca nego što ste očekivali. Kad ste student, a nisu u toku ispitni rokovi, lako možete odvojiti nekoliko dana da posjetite neku egzotičnu zemlju, koju možda nikad ne biste vidjeli kad imate stalan posao.

Upisati kurs stranog jezika!

Kao i kod popusta na studentska putovanja, isto tako možete naučiti neki strani jezik po povoljnijoj cijeni. Danas skoro ne postoji mlada osoba koja ne zna engleski jezik, stoga bi bilo odlično da iskoristite još jednu prednost studentskog statusa pa upišete kurs nekog drugog stranog jezika.

Istraživati okolinu!

Ako ste se zbog fakulteta preselili u drugi grad, koji je veći od vašeg rodnog mjesta te ima više spomenika, muzeja, pozorišta i sličnih stvari, trebate istražiti sve što vam nova sredina nudi. Čim uhvatite slobodnog vremena, obilazite zanimljiva mjesta, saznajte ponešto o arhiteturi ili različitostima na koje ćete naići.

(Sandra Janković / STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Sandra Janković

Imam 22 godine i studentica sam Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, smjer filozofija. Volim da čitam Dostojevskog, Nietzsche, Kanta... Volim i sport, a u slobodno vrijeme igram tenis. Interesuje me politika.
X