Ovo su najpopularniji savjeti koje dijele psiholozi

Dijelimo neke od najpopularnijih savjeta koje ćete čuti od psihologa. Iako ovi savjeti rade s mnogim klijentima, postoje neke situacije kada je potreban individualni pristup tokom ličnog savjetovanja.


Psychological consultation
Psychological consultation

10. Većina vaših problema dolazi iz djetinjstva.

Advertisements

Kako su se ponašali vaši roditelji? Koji su bili njihovi motivi? Postoji toliko mnogo teorija koje objašnjavaju zašto naši problemi proizlaze iz našeg djetinjstva. Ako zastanete i shvatite zašto su roditelji učinili ovu ili onu stvar, moći ćete im oprostiti i poduzeti ogroman korak prema prihvaćanju sebe takvog kakav jeste.

9. Ostali problemi su u vašoj glavi.

Unutarnji dijalog poput: “Trebao sam odgovoriti na drugačiji način” ili “Učinio je to zato što …” apsolutno je beskoristan. Ne možemo objasniti tuđe postupke: oni su odrasli u drugačijoj atmosferi i imali su svoja iskustva koja se razlikuju od vaših. Zato kada pokušate razumjeti tuđe razloge da postupate na ovaj ili onaj način, suočavate se s problemima koje sami stvarate.

8. Govorite više o svojim osjećajima.

“Patim zbog onoga što si mi učinio.” je vrlo pogrešno jer ćete kao odgovor dobiti pitanje “Šta sam učinio?”.
Kad osobu za nešto optužite, ona se pokušava zaštititi. A ako izrazite svoje osjećaje, dajete im priliku da poprave situaciju, čuvajući njihovo dostojanstvo ili priliku da objasne svoje mišljenje i postupke.

7. Više brinite o sebi, a manje o procjenama ljudi.

Uspoređivanje sebe s drugima loša je i beskorisna navika. Kao što smo već rekli, svatko ima svoje znanje i financije, svoj fizički oblik i osobne kvalitete, želje i postignuća. Ako smo nadahnuti nečijim idejama, to je sjajno – oblikujemo vlastite želje i ciljeve. Ali ako kopiramo čovjekov život, uništavamo vlastiti život u kojem bismo trebali uživati.

6. Pobjegnite iz svoje zone udobnosti.

Ovaj je savjet dobar za sve sfere života. Ako želite pronaći muža, upoznati ljude, promijeniti posao, proći više razgovora za posao, pronaći svoju strast, zauzeti se za nešto što vam je zanimljivo; sve što trebate je napustiti svoju komfornu zonu.

5. Postavite granice i ne dopustite da ih netko prijeđe.

U većini slučajeva klijenti psihologa pokušavaju pronaći rješenje u interakciji s drugim ljudima, poput svekrve koja ih uvijek živcira, bijesnog šefa ili dosadne tinejdžerske djece. Savjet koji se daje u ovakvim situacijama jest postaviti granice do 50% riješenih problema. Ako podnesete nečiji loš stav, ništa se neće promijeniti. Ali ako zaštitite svoje granice, protivnik će vas barem početi poštivati.

4. Svaki dan napravite mali korak naprijed.

Navika se formira za 20 dana. Psiholozi znaju za takav rad našeg mozga i preporučuju nam da uvijek napravimo korak naprijed. To znači ako, na primjer, ne možete partneru, prijatelju ili roditelju reći “hvala” jer smatrate da ne zaslužuje, svaki dan zapisujte sve njegove dobre postupke, a nakon što mu se zahvalite, vidjet ćete da nije toliko loš.

3. Razmislite o iskustvu koje ste stekli zahvaljujući ovoj situaciji.

Svaka stresna situacija znači da ste izašli iz svoje zone udobnosti. To također znači da ste stekli novo iskustvo koje će vam pomoći da ga zapamtite kako u budućnosti ne biste zapeli u istoj situaciji. Ako ste zakasnili na posao i niste dobili godišnju nagradu, izravna je veza ovdje očita. A ako želite izgraditi dobre odnose s ljudima, morate razmisliti o svemu kako biste razumjeli što treba učiniti i kako možete riješiti probleme.

2. Pustite situaciju.

Kad pokušate nešto promijeniti, nemojte pretjerivati. Ako imate porodičnih problema i znate šta bi trebalo promijeniti, promijenite to sami i nemojte tjerati druge članove porodice da to čine umjesto vas. Također se možete promijeniti i prepustiti situaciji ili možete prisiliti porodicu da radi što želite i pomoći u održavanju nestabilne atmosfere. Izbor je na vama.

1. Ne budite svoj mučitelj, budite prijatelj.

Trebali biste biti spremni priznati poraz i prihvatiti da ne možete utjecati na sve. Ne razmišljajte o stvarima iznova i iznova. Ne gubite vrijeme na premotavanje starih situacija u glavi, jer to ih neće promijeniti.