Ovo je najteži ispit na svijetu: Traje devet sati i studente dovodi u teško psihičko stanje

Pogledajte pitanja na najtežem ispitu na svijetu. Jedno od njih je i "Kako bi Tomas Edison reagovao na mobilni telefon?"


concentrated on exam
Foto: Envato

Svake godine početkom juna milioni studenata polažu gaokao, prijemni ispit za kineski nacionalni koledž. Gaokao se smatra jednim od najtežih ispita na svijetu, održava se dva ili tri dana i traje ukupno oko devet sati. Učenici mogu da biraju na kom jeziku žele da ga polažu, a iako su u ponudi kineski, francuski, japanski, ruski, njemački i španski, većina njih bira engleski. Takođe, mogu da biraju između ispita koji je orijentisan na prirodne ili društvene nauke.

S obzirom na to da svake godine ispit polažu milioni mladih, kineski mediji su ovaj prizor opisali kao “hiljade vojnika sa desetinama hiljada konja koji prelaze mali most”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pritisak je često veliki, pa se godinama govori o problemu samoubistava među mladima koji ne polože ispit. Roditelji ponekad napuštaju posao kako bi u tom periodu pomogli djeci, a nije rijetka praksa da se plaćaju tzv. gaokao dadilje.

Javnost je šokirao slučaj iz 2007. godine kada je porodica dva mjeseca skrivala smrt oca djevojčice da joj ne bi izazvala stres pred ispit, a iste godine i fotografija djevojčice koja je kasnila 4 minuta na ispit i u suzama je na koljenima molila čuvare da je puste, koji je na kraju nisu pustili.

S druge strane, otkako je ukinuta starosna granica za polaganje testa, povećan je i broj starijih entuzijasta koji polažu Gaokao, pa su se tako proslavili jedan deda koji je 2014. polagao 14. put ispit i 49-godišnjak iz Sečuana koji se prijavio 20. put na polaganje ovog ispita kako bi upisao koledž svojih snova.

Na dan ispita saobraćaj se preusmjerava po gradovima u kojima se ispit održava. Volonteri i policija pomažu u regulisanju saobraćaja, a hiljade taksista nude svoje usluge besplatno budućim studentima kojima je potreban prevoz.

Šta čini ovaj test tako teškim?

S jedne strane postoje pitanja za esej kao što su:

– Neke kutije mlijeka su četvrtaste, a neke okrugle. Mineralna voda uvijek dolazi u okruglim flašama. Vino u okruglim flašama često dolazi u kvadratnim kutijama. Napišite esej o suptilnoj filozofiji kvadrata i kruga.

A s druge strane, postoje matematičke poput ove:

– Pretpostavimo da {an} zadovoljava |an-a(n+1)/2|≤1,n∈N+ , a zatim dokažite da je|an|≥2^( n -1)(|a₁|-2)(n∈N*), i ako |an|≤(3/2)^n,n∈N*, da je |an|≤2,n∈N*.

Poslije svih tih nevolja, samo 60 posto studenata upiše fakultete na osnovu gaokao rezultata, a manje od 1% njih uđe u jedan od 5 najboljih koledža u zemlji.

U posljednjih deset godina primjećuje se pad broja studenata koji polažu ovaj ispit. Ovo su neka od pitanja, da li biste znali da odgovorite na njih?

1. Tema za esej: “Slobodni ste jer možete da birate kako da pređete pustinju; niste slobodni jer morate da pređete pustinju na bilo koji način. Napišite esej od 800 riječi o ovome.”

2. Tema za esej: “Kako bi Tomas Edison reagovao na mobilni telefon?” Treba da sadrži: Razgovor dvojice naučnika. Kako bi Tomas Edison reagovao na mobilni telefon da dođe u 21. vijek? Ne manje od 800 riječi, izaberite svoj naslov.

3.  Dužina ivice tetraedra je √2 i njegove četiri tačke su na sferi, pa kolika je površina sfere?

4. Napišite esej na osnovu tri date rečenice:

a) Prvobitno nije postojao put na ovom svijetu, ali nakon mnogih koji su njime išli, nastao je put.

b) Čak i ako izaberete pogrešan put, on je ipak značajan.

c) Ne postoji put na svijetu kojim ne možete da hodate; postoje samo ljudi koji se ne usuđuju da ga zgaze.

5. Poštena osoba možda nije pametna, ali pametna osoba možda nema pravu mudrost. Molimo vas da napišete esej od 800 riječi na ovu temu.

Učenike na ovom prijemnom ispitu najviše namuče eseji na razne teme na koje ne postoji konkretan odgovor, već ćete položiti ako se profesoru dopadne šta ste napisali. Pored eseja i matematike, učenici imaju i pitanja iz geografije, historije, hemije i ostalih predmeta koje su učili u školi, prenosi novi.ba.