Otvaraju se novi studijski programi na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru

Pored novih studijskih programa, studentima će ove akademske godine biti omogućen smještaj u moderno opremljenom Studentskom domu “Antalija”.


unmo
Foto: Fena

Dan otvorenih vrata upriličen je u utorak na Univerzitetu “Džemal Bijedić“ u Mostaru, a tom prilikom brojni maturanti s područja Hecegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona mogli su se informirati o širokom spektru studijskih programa, kao i o načinu studiranja i organizaciji nastave na spomenutom univerzitetu.

Predsjednik Unije studenta Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru Kenan Begović kazao je kako je cilj Dana otvorenih vrata maturantima dati sve potrebne informacije o studiranju na mostarskom univerzitetu.

Tako su učenici završnih razreda srednje škole imali priliku upoznati se s programima Ekonomskog fakulteta, Fakulteta humanističkih nauka, Fakulteta informacijskih tehnologija, Građevinskog i Mašinskog fakulteta, Nastavničkog fakulteta, Pravnog fakulteta, Poslovne informatika, Dizajna interijera, Znanstvene njege, Studija turizma i Farmacije.

Prorektorica za naučno-nastavna pitanja Azra Špago kazala je u izjavi za Fenu kako će studenti, pored spomenutih tradicionalnih studijskih programa na fakultetima i univerzitetskim studijima, ove godine moći upisati i nove studijske programe na Univerzitetu kao što su Biotehnika i Nutricionizam na Agromediteranskom fakultetu, Žurnalistika i odnosi s javnošću na Fakultetu humanističkih nauka, te Biologija i Hemija na Nastavničkom fakultetu.

 – Zbog smanjenog interesa maturanata tokom prethodnih godina za pojedine nastavničke smjerove, ne samo na našem Univerzitetu nego i na drugim javnim univerzitetima u BiH, a svjesni činjenice koliko je bitno raditi na unaprjeđenju školstva na svim nivoima, na Nastavničkom fakultetu je ponuđen inovirani integrirani studijski program ‘Biologija’ i ‘Hemija’. Primarni cilj ovog studijskog programa je osposobljavanje studenata za budući nastavni rad na predmetima ‘Biologija’ i ‘Hemija’ koji se izučavaju kao obavezni predmeti u osnovnim i srednjim školama, kazala je Špago.

Što se tiče novog studijskog programa “Biotehnika”, Špago je navela kako taj studijski program ima za cilj usvajanje znanja i vještina iz oblasti biotehničkih nauka i agronomije. Pojasnila je kako je studij organiziran kroz tri smjera, i to “Biljna proizvodnja”, “Ekološka poljoprivreda” i “IT u poljoprivredi”.

 – Nutricionizam je pokrenut zbog potrebe za obrazovanjem stručnih kadrova koji će biti osposobljeni obavljati poslove vezane za sigurnost i kvalitet hrane, za rad na planiranju i organizaciji prehrane i pripremi prehrane, te edukaciji i promociji zdravlja, istaknula je Špago.

Najavila je kako će studentima ove akademske godine biti omogućen smještaj u moderno opremljenom Studentskom domu “Antalija”, koji se nalazi u univerzitetskom kampusu.

Špago je pozvala maturante na Dan otvorenih vrata te da njihov izbor prilikom nastavka obrazovanja bude Univerzitet “Džemal Bijedić” uz slogan “Pridružite nam se, mi gradimo budućnost”.