Osam odlika dobrog mentora

Kako ljudski resursi i talenti postaju jedni od osnovnih preduslova za konkurentnost kompanija, tako i mentori dobivaju sve važniju ulogu. Za razliku od velikih kompanija koje imaju pomno razrađen sistem mentorstva, u malima se i ne razmišlja o mentorstvu, iako za njega katkad nisu potrebna dodatna sredstva.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U novom broju Lidera donose opširnu temu o mentorima i kako ih iskoristiti za blistavu karijeru, a ovdje možete saznati kojih osam odlika čini dobrog mentora.

1. Ima iskrenu želju pomoći

Voljan je potrošiti vrijeme da nekome pomogne i ima pozitivno stajalište o prenošenju svojeg znanja drugima.

2. Otvorenog je uma

Za mentorski stol svi dolaze s vlastitim zamislima, vrijednosnim sistemima i predrasudama, što je normalno. Međutim, bît je mentorstva transformacija ne samo štićenika nego i mentora, koji mora biti sposoban prihvatiti nove načine razmišljanja.

3. Ima pozitivno stajalište i ponaša se kao dobar uzor

Pokazujući štićeniku što mu treba da postane produktivan i uspješan, istodobno mu pokazuje specifične načine ponašanja potrebne za uspjeh u praksi. Stoga štićenici za mentore najčešće žele osobe koje su zaradile poštovanje među kolegama i čiji se doprinos cijeni u poslovnoj zajednici.

4. Motiviran je za stalan rast i razvoj

Da bi pomogao drugima u razvoju, mentor nikad ne smije prestati raditi na vlastitom razvoju, zato mnogi od njih kažu da im taj posao pomaže i na ličnom polju.

5. Ima samopouzdanja i zna se ponašati

Umjesto da se dokazuje i pokazuje vlastiti ego, dobar mentor mora imati sposobnost kritički preispitati i izazvati štićenika tako da ovaj to ne shvati kao prijetnju te mu pomoći da situaciju sagleda iz druge perspektive.

6. Postavlja prava pitanja

Pravi mentori postavljaju pitanja koja će štićenika potaknuti na razmišljanje. Katkad su najvažnija ona koja je najteže postaviti, stoga ih treba postaviti diplomatski i taktično. Najprije treba razmisliti o tome šta se želi prenijeti štićeniku, a zatim pronaći pitanje koje će ga dovesti do željenog zaključka.

7. Aktivan je slušatelj

Mentor procesira sve što štićenik kaže, promatra govor njegova tijela, održava kontakt očima i prepoznaje s kojim temama štićenik ima teškoća. Pokazati nekomu da ga se sluša vrijedna je vještina sama po sebi jer pokazuje drugoj osobi da se cijeni ono što ona govori. Za to je katkad potrebno mnogo strpljenja i volje.

8. Daje povratnu informaciju i to tako da ta informacija tačno i objektivno sažima sve što je rečeno, ali mora biti interpretirana tako da štićenik od nje ima koristi.

(AKTA)