Općina Stari Grad izdvaja milion KM više za učenike, studente, djecu s hroničnim oboljenjima i ugrožene

Jedini način da mlade ljude zadržimo u našoj zemlji jeste da im omogućimo obrazovanje i egzistenciju.


opcina stari grad

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić najavio uvećanje izdvajanja za učenike i studente, djecu s hroničnim oboljenjima i socijalno ugrožene za oko million maraka.

Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, a jedini način da mlade ljude zadržimo u našoj zemlji jeste da im omogućimo obrazovanje i egzistenciju. Da bi im proces obrazovanja olakšao, posebno imajući u vidu porast životnih troškova općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić odlučio je u planu budžeta za 2023. godinu planirati znatno viša sredstva za stipendije koje će im biti dostupne već od ove školske godine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Za studente iz Starog Grada će u školskoj 2022/23. godini mjesečna stipendija iznositi 200 KM, a za učenike srednjih škola 150 KM. Imajući u vidu sve manji broj učenika starih zanata, ali i deficitarnih zanimanja za koje postoji sve veća potražnja, načelnik Hadžibajrić odlučio je da se i ove stipendije za učenike povećaju na iznos od 200 KM u nadi da će se učenici dodatno stimulisati za ove vrste poslova.

U Starom Gradu se u prosjeku godišnje stipendira oko 370 učenika i studenata iz kategorije nadarenih, iz boračkih porodica i učenika deficitarnih zanimanja, a za te svrhe se do sada izdvajalo cca 300.000 KM. Planiranim uvećanjima u budžetu će se obezbijediti 595.000 KM što predstavlja uvećanje za 99 posto.

Uvodi se mjesečna naknada za djecu sa hroničnim oboljenjima

S ciljem pomoći najugroženijim kategorijama, općinski načelnik prepoznao je potrebu da se ubuduće posebna pažnja posveti djeci sa hroničnim oboljenjima kao što su karcinom, šećerne bolesti, leukemija, celijakija, epilepsija i drugo.

Porodice sa djecom sa hroničnim oboljenjima imaju velike godišnje izdatke, te će se u Općini Stari Grad od sljedeće godine uvesti praksa da ove porodice primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 150 KM čime će im se barem malo olakšati i pomoći da se lakše nose sa životnim nedaćama.

U budžetu za 2023. godinu će se za ove namjene planirati iznos od 180.000 KM na osnovu podataka o broju bolesne djece, a sredstva će se uvećavati ili umanjivati u skladu sa potrebama i zahtjevima koje roditelji budu podnosili, prenosi Klix.

Građani će dobijati veće iznose za pomoć u liječenju

U našoj zemlji, nažalost, ne postoji sistemsko rješenje za osobe u stanju potrebe koje bi im omogućilo egzistenciju kroz vlastiti rad i zapošljavanje, jednako kao što ne postoji ni uređen sistem zdravstvene zaštite koji bi građanima omogućio da im je svaka vrsta liječenja, lijekova i pomagala, besplatna.

Imajući to u vidu, Općina Stari Grad Sarajevo maksimalno je opredijeljena da pomaže građanima jer pomoć nadležnih institucija, uglavnom izostaje. Od sljedeće budžetske godine građani Starog Grada će za liječenje u BiH moći dobiti jednokratnu pomoć Općine u iznosu od 1.200 KM, a za liječenje van granica BiH 1.600 KM.

Do sada se na godišnjem nivou za liječenje oboljelih lica kao i za jednokratne pomoći socijalno ugroženim izdvajalo 220.000 KM, a od sljedeće godine izdvajat će se 670.000 KM što predstavlja uvećanje od 205 posto. Nažalost, zahtjeva je iz dana u dan sve više. Samo u prvih osam mjeseci ove godine 310 građana podnijelo je zahtjeve Općini Stari Grad za jednokratne finansijske pomoći.

Od sljedeće godine jednokratna finansijska pomoć licima u stanju potrebe iznosit će 800 KM u toku jedne kalendarske godine, zahtjevi će se podnosti na početku godine i sredstva će se isplaćivati odmah po obradi zahtjeva i utvrđivanju opravdanosti.

Do sada se u budžetu Općine Stari Grad za navedne svrhe izdvajalo 548.800 KM, a od 2023. godine izdvajat će se 1.445.450 KM, što predstavlja ukupno uvećanje od 163 posto. Na ovaj način, transparentnim trošenjem budžetskih sredstava u infrastrukturne projekte i pomoć građanima kroz socijalna davanja, najefikasnije i najvidljivije se postiže da se novac građana iz budžeta Općine Stari Grad ponovo vraća građanima.