Omiljena studentska hrana: Evo šta se dešava sa tvojim tijelom nakon što pojedeš instant-nudle

Koliko vi često jedete nudle?


Instant Noodle
Foto: Envato

Instant nudle nisu tako bezazlene kao što su neki od nas mogli pomisliti. Često uzrokuju zdravstvene probleme koji im se nikad ne bi inače pripisali. Ali brze su i jednostavne za pripremu, pa ih mnogi studenti na kraju odluče jesti ih kao obrok.

Bright Side je sproveo istraživanje o učincima i šteti koju instant nudle mogu imati na vaše tijelo nakon što ih  pojedete.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Vaša dnevna preporučena doza natrija popunit će se za samo jednim obrokom.

Instant nudle su uglavnom sačinjene od soli i ugljikohidrata, koje je dobro unositi samo umjereno. Ako u jednom obroku unesete u svoje tijelo dnevnu dozu natrija, velika je vjerojatnoća da ćete ga tog dana unijeti previše.

Također često nudle ne sadrže dovoljno hranjivih vrijednosti, poput vitamina, vlakana i minerala.

Zadržat ćete više vode u sebi

Nakon što pojedete instant nudle, ne samo da ćete se osjećati naduto, već i letargično. To je zbog vode koju vaše tijelo zadržava nakon što ih pojedete.

Također možete dobiti privremeno na kilaži.

Ostat će u vašem želucu mnogo duže od ostale hrane

Ove vrste nudle ostaju u želucu mnogo duže jer su prerađene.

Kako bi imali ideju o tome koliko dugo instant nudle ostaju u želucu, treba ih usporediti s običnim nudlama. Svježe nudle nakon gotovo dva sata od unosa su nestale, dok su se instant nudle tek počele razgrađivati.

Povećati ćete rizik od mučnine

Šanse za razvoj novih zdravstvenih poteškoća također postoje. Istraživanja pokazuju da žene koje jedu instant nudle barem dva puta sedmično imaju veći rizik da im se to dogodi. Te zdravstvene poteškoće mogu uključivati dijabetes i bolesti srca.

Aditivi u instant nudlama, također vam može zadati glavobolju i uzrokovati mučninu.

Možete dobiti zamućen vid

Ova vrsta hrane napravljena je da traje vrlo dugo, što znači da sadrži otrovne aditive kako bi sačuvala svoj rok trajanja. Jedan od ovih otrovnih aditiva opasan je za ljude jer može imati zamućen vid kao nuspojavu ako ga imate previše u organizmu.

Umjesto paketića s okusima, dodajte pravo povrće

Jedini način na koji još uvijek možete uživati u instant nudlama i biti zdraviji jest da ih sami začinite.

To će vam omogućiti da kontrolišete količinu natrija i dodate vlakna i proteine, kao i da ne unosite aditive koji su štetni za vaše zdravlje poput MSG-a koji se nalazi u paketiću s okusima.

Zdravi obrok je uvijek bolji od nudli

Povremeno jelo nudli neće naštetiti vašem zdravlju. Međutim, redovna konzumacija zaista je povezana s lošom kvalitetom prehrane i zdravstvenim problemima. Preporuka je ograničiti njihovu konzumaciju i zamijeniti ih sa zdravim obrokom.

Zaista su ukusne, brze i jednostavne za pripremu. Ali trebali bi imati na umu da nudle uopšte nisu zdrave.