Održan tradicionalni iftar studenata Medicinskog i Stomatološkog fakulteta UNSA

Iftaru je prisustvovalo oko 450 studenata, među kojima je više od stotinu studenata drugih fakulteta i zvanica.


P1710117 scaled
Foto: Preporod

U Sarajevu je održan četvrti tradicionalni iftar u organizaciji studenata i studentica Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, do sada okupljenih u okviru neformalne grupe. Iftaru je prisustvovalo oko 450 studenata, među kojima je više od stotinu studenata drugih fakulteta i zvanica.

– Nakon pet godina neformalnog rada u toku je formiranje organizacije “Fondacija Academia”, koja će biti pravni i finansijski pokrovitelj svih aktivnosti i projekata od značaja za studente i ljude u potrebi. Fondacija Academia je zamišljena da bude servis studentima. Inicijalno, nekolicina studenata okupljenih oko fakultetskog mesdžida i džemata, odlučila je pronaći način da da usmjeri veliku energiju studenata u cilju doprinosa rješavanju problema u našoj zajednici, kazao nam je Ismar Ećo, predsjednik Fondacije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Među aktivnostima koje su prepoznali kao značajne za društvo su promocije dojenja, tema medicinske etike poput abortusa, vantjelesne oplodnje, vakcinacije, transplatacije i doniranja organa, itd. Cilj je da se te teme aktueliziraju među studentima i u javnosti.

Adem Nuhović, jedan od osnivača i član Upravnog odbora Fondacije napomenuo je da su do sada bili angažovani na zbližavanju studenata, promociji nauke i dobra te usavršavanju kompetencija studenata Medicinskog i Stomatološkog fakulteta UNSA.

– Organizovali smo i brojna druženja priređujući iftare, izlete, ali organizovali smo i kurseve sufare, tedžvida te halke hifza. Potom, organizovali smo i panel diskusije, pri kojima je jedini logistički problem bio nepostojanje veće sale da primi sve zainteresovane. Voljni smo da radimo, a istovremeno proučavamo teren, prepoznajemo potrebe i značajne teme o kojima se ne razgovara dovoljno, kazao je.

Predsjednik Ećo istakao je da je u istom momentu na istom mjestu, uključujući iftar reisul-uleme s oko 1000 mladih u obližnjoj hotelskoj sali, okupljeno skoro 1500 mladih i drugih umreženih vrijednostima religije islama, piše Preporod.info.

Naposljetku, pozvao je i one koji žele stipendirati studente i studentice medicine i drugih biomedicinskih nauka, da kontaktiraju Fondaciju.