Odgovor će vas iznenaditi: Da li znate kako se zove otvarač na limenkama pića ili hrane?

Znate one predmete koji su u vašoj svakodnevnoj upotrebi, a čiji pravi naziv uopšte ne koristite?


aluminum cans
Foto: Envato

Jedan od njih nosi neobičan naziv – sntntn, a ako sada prvi put čujete za ovu riječ, ne brinite, jer niste jedini.

Neke stvari jednostavno zovemo imenima za koja smo svjesni da nisu ispravna, ali nam je ili tako “jednostavnije” i djeluje nam smisleno, ili smo ih usvojili jer se ona koriste u našem jeziku.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sntntn je jedna od njih, a koristi se za predmet u vidu malog aluminijskog otvarača na limenkama pića ili hrane. Osim da otvori limenku, namjena mu je često i da se kroz njega ubaci slamka, koja tako bude fiksirana za predmet, prenosi Klix.ba.

Kako etimologija riječi nije poznata, te i sama po sebi izgleda nejasno, neki su sugerirali kako je ona “izmišljena” i da postoji samo na Balkanu. Mnogi zato i nastavljaju ovaj predmet zvati otvaračem. Kako god bilo, riječ koja se izgovara upravo onako kako se i piše, prihvaćena je u rječnicima u više desetaka jezika svijeta.

Kada je nastao prvi otvarač za limenku

Moderna limenka predstavlja razradu starog pronalaska Francuza Nicolasa Apperta (1749. – 1841.) s početka 19. stoljeća, dok ju patentirao Englez Peter Durand 1810. godine.

Zahvaljujući razvoju masovne industrijske proizvodnje, limenka je već krajem 19. stoljeća postala potrošački standard, naročito u industrijski razvijenim zemljama. Otvarač za nju, pak, izumljen je tek 48 godina nakon njenog patentiranja.