Odgađajući učenje, student nahranio svijet, našao lijek za sidu i uveo demokratiju u Sjevernu Koreju

Tridesetdvogodišnji Marko, student druge godine komparativne književnosti i historije umjetnosti već se 14 godina suočava s istim problemom - kako odvratiti pažnju od ispitnih rokova.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovaj tridesetdvogodišnjak student je druge godine historije umjetnosti i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao i mnogi njegovi kolege, Marko se već 14 godina svake godine krajem avgusta susreće s istim problemom – početkom jesenskih ispitnih rokova.

Advertisements

– Ljudi koji nikad nisu studirali ne mogu ni zamisliti s kojim stresom se suočavam svake godine. Ljudi, pa ja tih par sedmica ne mogu ni spavati. Ustajem u 11 ujutro! Nakon toga, sav nervozan tražim šta ću raditi ostatak dana kako bih smetnuo s uma učenje. Prvo odem do menze, jer ne možeš ne učiti na prazan želudac. Nakon toga pospremam sobu u domu, operem prozore i malo igram Candy Crush Sagu na kompjuteru, a kad je to sve gotovo, tražim način na koji ću biti koristan društvu. Prošle godine sam završio rekonstrukciju sinagoge u Tel Avivu i otkrio novu endemsku vrstu crvenorepog patuljastog jazavca u Bačkoj Palanci. Ove godine sam razvio novi sistem održivog razvoja koji bi trebao zauvijek ukinuti glad u svijetu, uspješno testirao novi lijek protiv side na svom pauku Juri i pokrenuo građanski rat u Sjevernoj Koreji. Više ne znam šta bih radio, očajan je Marko.

Marko je ipak iskusan student pa savjetuje svim kolegama koji se nalaze u istom paklu da budu jaki u glavi, nađu sebi neku zanimaciju i ispitni rokovi će proći sami od sebe nakon čega će se mirno moći vratiti svojoj blaženoj rutini. Na pitanje je li mu kad palo na pamet da jednostavno nauči taj ispit koji ga toliko muči, Marko nam je odgovorio:

– Jednom sam bio blizu. Rekao sam samom sebi “skuliraj se više”. Sjeo sam za radni sto, uzeo najjaču sijalicu koju sam mogao naći i stavio je u stolnu lampu. Lampu sam okrenuo prema skriptama i koncentrisao se najjače što sam mogao, ali skripte i dalje nisu htjele planuti, razočarano je dodao Marko.

Advertisements

Ali situacija ipak nije tako crna jer upravo očajni studenti pred ispitne rokove najviše pridonose svojoj okolini. Poznata je činjenica kako su Newton, Arhimed, Tesla, Leonardo DaVinci i Faust Vrančić došli do svojih zapanjujućih otkrića upravo u kantini Filozofskog fakulteta pokušavajući odvratiti pažnju od nadolazećih rokova, tako da i od našeg Marka očekujemo još velikih stvari.

Napomena: Tekst satiričnog karaktera preuzet i prilagođen sa portala News Bar.

(Ivan Golubić, News Bar)