Odaberite muziku uz koju ćete bolje učiti za parcijale i ispite!

Motivaciju za učenje, pamćenje i produktivnost možemo 'podmazati' muzikom, ali tada je bitno izabrati idealnu muziku koja će nas 'gurati' kroz skripte.


listening music 1554456675

Određena vrsta muzike može poboljšati pamćenje i koncentraciju. No, nisu svi fanovi iste muzike pa je zato dobro znati što dolazi u obzir za vrijeme učenja i za vrijeme pauze od učenja, piše educentar.net.

Ako i inače učite uz muziku, tada već sigurno znate što vam odgovara, međutim, u slučaju da još nikada niste učili uz muziku te biste to željeli isprobati, slijedi par savjeta.

Ne podcjenjujte klasičnu muziku!

Klasična muzika poznata je po svojoj mirnoći i skladu i po tome da stvara mirno i spokojno okruženje za naše uši i um. Klasičnu muziku su mnogi stručnjaci preporučili kao najbolju vrstu mjuze za učenje tokom fakulteta. “Nuspojave” nakon slušanja Mozarta su bolje raspoloženje i povećana produktivnost. Ono što mnogi preporučuju za slušanje od klasike za vrijeme kolokvija je Bach i njegov Brandenburg Concerto #3.

60 taktova u minuti dobro je za mozak

Istraživanje je pokazalo da muzika s tempom od 60 taktova u minuti pomaže mozgu da lakše pamti. K tome, pjesme  s tim tempom studente čine produktivnijima i lakše su razmišljali na kreativan način. Preporuka takve pjesme je Concertos for Recorder od Vivaldija i Telemanna.

Ambijentalna instrumentalna “zika”

Instrumentalna ambijentalna muzika je idealna za studente koji ne vole slušati klasičnu muziku nego preferiraju ipak malo modernije zvukove. Opuštajući tonovi kriju se i u novijim pjesmama pa je idealna preporuka za one koji žele učiti za kolokvije uz ambijentalnu muziku da slušaju VSQ Performs the Hits of 2013, Volume 2 – Vitamin String Quartet.

Zvukovi prirode

Studenti koji ne vole niti klasičnu niti ambijentalnu  muziku bi mogli razmisliti o slušanju zvukova iz prirode tokom učenja. Ti zvukovi su uglavnom “padanje” vodopada ili pak valova. Spomenuti zvukovi djeluju opuštajuće te se često koriste za meditacije što znači da poboljšavaju koncentraciju. Preporuka za studente je Breathtaking Colors of Nature.

Elektronička muzika

Totalni ‘chill’ može se doživjeti učeći uz elektroničku muziku, samo je važno znati odabrati odgovarajuće pjesme i izvođače. Muzički žanrovi uz koje studenti mogu bolje učiti uz kolokvije su ambijentalni house, ambijentalni trance, new age te trip hop. Naravno, treba imati na umu da učite i da niste na partiju pa glasnoću treba prilagoditi situaciji. Ako raspalite neki trip hop ili trance na najjače dok se družite sa skriptom mogli bi lagano završiti na piću s prijateljima.

(STUDOMAT.ba)