Od planiranih 5.264, prijavilo se 2.800 studenata: Ovaj fakultet je najtraženiji

Zainteresovanost za studiranje na Univerzitetu u Sarajevu je iz godine u godinu sve manja.


Students in classroom having an exam
Foto: STUDOMAT

Na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) 12. juna počeo je upis u novu 2023/24. akademsku godinu, a od planiranih 5.264 do danas se, prema riječima prof. dr. Dženane Husremović, prorektorice za naučnoistraživački rad, preko online sistema prijavilo više od 2.800 budućih studenata.

– Još djeca nisu izvršila verifikaciju i odabire, još oni razmišljaju i biraju šta će. Međutim, prema broju prijavljenih u sistemu možemo biti zadovoljni, kaže Husremović za Faktor.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tradicionalno, na Univerzitetu u Sarajevu među najtraženijim su tehnički te fakulteti iz medicinske grupacije.

S obzirom na to da prvi upisni rok traje do 7. jula, Husremović kaže kako je još rano govoriti – koji su fakulteti ove godine najtraženiji.

– U ovom trenutku, po broju prijava, prednjači Filozofski fakultet, ali to sigurno neće biti tako kada se upis završi. Kakve će kvote biti, tek će se znati početkom narednog mjeseca. Ono što mogu reći na osnovu brojki jest da je Univerzitet u Sarajevu kandidatima atraktivan u ovom trenutku. Oni putem informacionog sistema prate šta se dešava, koliko se kandidata prijavljuje na pojedine fakultete, što je ustvari pozitivna stvar online sistema upisa jer u svakom trenutku mogu vidjeti gdje su po broju bodova te odabrati ono što im se najviše sviđa, a da budu sigurni da će ući u taj studijski program, pojasnila je Husremović.

U prvom upisnom roku, koji će od 12. do 30. juna trajati na fakultetima gdje se polažu prijemni ispiti, a na ostalim do 7. jula, Univerzitet u Sarajevu planira upisati 5.264 studenta.

Husremović je u maju za Faktor kazala da je za drugi ciklus studija u septembru predloženo 3.316 mjesta. Kada je riječ o stručnom studiju, predloženo je 205 mjesta te 61 mjesto za specijalistički studij.

Dodajmo i to da je UNSA ove godine smanjila upisnu kvotu koja je za akademsku 2022/23. prešla brojku od oko 6.000 studenata.