“Obarajte, treba nam novac”: U javnost procurio e-mail direktora Visoke medicinske škole u Ćupriji

Visoka medicinska škola u Ćupriji proteklih dana je na nogama. Među studentima se proširio e-mail direktora u kojem se od profesora zahtijeva da povećaju kriterijume za prolaznost na ispitima, inače će plate biti smanjene.


Obarajte treba nam novac U javnost procurio e mail direktora Visoke medicinske škole u Ćupriji Cover

Kako su za “Blic” javili studenti ove ustanove, koji su sporni e-mail i poslali medijima, krajem oktobra prošle godine direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji Dragoslav Ilić poslao je na adrese četvoro šefova katedri zahtjev da se prolaznost studenata u ispitnom roku koji počinje 20. januara smanji za 20 do 30 odsto u odnosu isti rok prošle godine.

U ovom e-mailu, profesor je upozorio i da velika prolaznost studenata ovu ustanovu mnogo košta te da će ako se nastavi sa takvom praksom biti prinuđen da smanji plate zaposlenim kadrovima.

Do ovog e-maila, svega nekoliko dana prije početka pomenutog ispitnog roka došli su i studenti, koji su se ogorčeni zbog zahtjeva dekana obratili redakciji “Blica”.

– On govori da zbog loše ekonomske situacije do toga mora doći, a onda ironično napominje da se to ne odnosi na studente koji znaju. On pokušava nas da ismije, on traži da nas sve poobaraju. Ako nas budu obarali bez osnove, preduzećemo neke mjere, poput štrajka, naglašava jedan od studenata koji je želio da ostane anoniman.

Da je poslao e-mail u kojem od profesora zahtijeva da pooštre mjere prilikom ispitivanja “Blicu” je potvrdio i sam direktor Dragoslav Ilić. Kako kaže, na to se odlučio nakon što je služba koja prati sistem kvaliteta utvrdila da je prolaznost velika.

– Pripremamo se da odemo u reakreditaciju. Mnogi zbog velike prolaznosti školu nazivaju lakom, a mogu se čuti i komentari poput “uđeš, izađeš i gotovo”. Škola stoji finansijski odlično, a to što sam profesorima napisao, morao sam. Morao sam da ih drmnem, jer u suprotnom nećemo moći da se akreditujemo. Studenti koji znaju, naravno, da će položiti ispite i to sam rekao i u e-mailu, naglašava Ilić.

On dodaje da je finansijski efekat od ispita za školu mali i da se živi od upisa studenata.

– Ovo je sve poteklo od profesora anatomije Hristosa Aleksopulosa i studentskog parlamenta, jer on je bio koordinator studentima, dok ga sa te pozicije nisam smijenio, jer ju je zloupotrijebio. Sada pokušava da mi se na ovaj način osveti, naglašava on.

Profesor Hristos Aleksopulos priča za “Blic” da direktor nezakonito traži obaranje.

– Studenti su došli do prepiske između direktora i šefova odsjeka. Nesporno je da je taj dokument istinit. U ponedjeljak sam direktoru, poslije saznanja o tom dokumentu, podnio ostavku na sve funkcije zbog nezakonitih odluka, navodi Aleksopulos.

 

Obarajte, treba nam novac U javnost procurio e-mail direktora Visoke medicinske škole u Ćupriji
“Direktor nam to stalno govori”

Profesori Visoke medicinske škole s kojima su novinari “Blica” stupili u kontakt kazali su da su ogorčeni zbog zahtjeva koji im je nametnuo direktor Ilić. Među njima je i profesorka Tatjana Simović, koja je prema pravosnažnoj presudi nezakonito smijenjena sa mjesta direktora te škole 2015. godine, nakon čega je na njeno mjesto došao Ilić. Kako kaže, direktor često na sjednicama Nastavnog vijeća objašnjava da profesori moraju više da obaraju studente.

– Ludost je pisati takvu instrukciju. Kolege šute, razmišljaju o tome. Direktor nam je dao tabele prema kojima se vidi prohodnost kod profesora, zacrvenjeni su oni sa većom prohodnošću. Kod njega oko 30 posto prohodnost. Nije normalno da mi nadređeni zada cilj da povećam padanje studenata na ispitima za 30 posto. On je studentima oduzeo šansu, tvrdi Simovićeva.

(Blic.rs)