Novo istraživanje pokazalo – studenti ovih studija najviše piju

Ukupno 11.3 posto studenata izjavilo je da su zloupotrebljavali alkohol prošle godine, pokazali su rezultati novog istraživanja.


Toasting at booze
Illustracija: Envato / STUDOMAT

Ukupno 11.3 posto studenata izjavilo je da su zloupotrebljavali alkohol prošle godine, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljeni krajem 2022. godine.

Novo istraživanje provedeno na irskom Univerzitetu u Ulsteru i Tehnološkom univerzitetu ispitalo je navike konzumiranja alkohola i drugih supstanci među 1829 brucoša s pet različitih kampusa koji pripadaju navedenim visokoobrazovnim institucijama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Istraživali su prevalenciju različitih mentalnih poremećaja među mladima koji studiraju različite studijske programe, uključujući depresiju, tjeskobu, bipolarni poremećaj, ADHD i stopu zloupotrebe alkohola i droga.

Studenti nauke o životu i zdravlju imaju najnižu stopu zloupotrebe alkohola (7,8 posto), a odmah nakon njih smjestili su se studenti računarstva i inženjerstva (10,5 posto). Studenti humanističkih nauka alkohol konzumiraju u 14,5 posto slučajeva, a rekordno visok postotak zloupotrebe supstanci (droga) zabilježen je kod studenata poslovnih škola (16,6 posto).

Ali, dodatno račšlanjivanje na uže studijske programe iznjedrilo je sljedeću listu kad je konzumiranje alkohola u pitanju:

  • pravo – 16.1 posto
  • poslovna ekonomija i biznis – 15.3 posto
  • inženjerstvo – 11 posto
  • briga za mentalno zdravlje – 10.2 posto
  • računarstvo – 9.8 posto
  • umjetničke akademije – 8.4 posto
  • psihologija – 6.6 posto
  • sestrinstvo – 6.5 posto

Autori istraživanja zaključili su da bi se na temelju ovih podataka trebali raditi prilagođeni programi podrške i savjetovanja studenata, kad su mentalne poteškoće u pitanju.

Različiti postoci prevalencije određenih mentalnih poteškoća uočeni su među studentima različitih studija stoga unificirani model psihološke pomoći nije jednako dobar kao onaj koji bi uzeo rezultate ovog istraživanja u obzir.

Od pojave pandemije, ovo je vjerovatno još i važnije jer su mnogi studenti studirali na daljinu, a neki čak i propustili praktičnu nastavu, rad u laboratorijima i vježbe, zbog čega se sada bore s nadoknađivanjem propuštenog, zaključili su naučnici koji su proveli ovo istraživanje.

Kako naglašavaju, mentalni poremećaji mogu imati ozbiljne negativne posljedice na akademski uspjeh ukoliko podrška studentima koji od njih pate izostane, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Rezultatima istraživanja, sažetima u članku objavljenome u recenziranom naučnom časopisu Plos ONE možete pristupiti ovdje.